Třeba ve Vítkově už tamní městští policisté rozdali i jednu pokutu. „Dáreček“ v podobě desetitisícového peněžitého trestu si odnesl muž, který si i po opakovaných výzvách strážníků odmítal nasadit roušku. Na zaplacení má patnáct dní. Městská policie (MP) Vítkov se zaměřuje na kontroly ve městě i jeho částech, strážníci zde pracují čtyři.

„Město a jeho části zvládneme objet několikrát za den. Samozřejmě třeba v pátek nebo sobotu večer vyjíždíme nejčastěji. V této době jsme také trochu odsunuli například dopravu. Když někdo špatně zaparkuje, nechceme jej pokutovat. Ale pochopitelně kdyby se jednalo o něco závažného, budeme to řešit,“ říká vedoucí strážník MP Vítkov Roman Mišáček.

Město Vítkov se nachází v okrese Opava, v kraji Moravskoslezském.
PODÍVEJTE SE: Vítkov: Ghetto je jinde, ale… Jak se zde žije?

Na mnoho prohřešků v souvislosti s nedodržováním mimořádných opatření narážejí strážníci především o víkendech. Přidá-li se k tomu slunečné počasí, je potkání nějakého hříšníka téměř zárukou. Jejich nárůst zaznamenali vítkovští strážníci právě například během uplynulého pátku a víkendu, kdy krásné počasí lákalo k pobytu venku.

„Ale lidé jsou většinou zodpovědní. Ti, co zrovna nemají nasazenou roušku, protože třeba kouří, jsou upozorněni a většinou ji mají u sebe a nasadí si ji. Nebo se shlukují, takže jim připomeneme, že je to nyní zakázáno a rozejdou se,“ vyjmenovává Roman Mišáček.

Snažte se pomoci svým sousedům. Zvlášť, pokud se jedná o seniory. Nevystavujte je ještě většímu riziku.
Opavská radnice nově zajišťuje rozvoz obědů

Zájemci mohou sledovat aktuální vývoj prohřešků na Facebooku Města Vítkova. Tak například od 18. března do soboty 3. dubna zaznamenali strážníci čtyřiasedmdesát lidí bez ochrany dýchacích cest, třiapadesát jich porušilo zákaz shromažďování, deseti obyvatelům byla vyměněna nebo předána rouška, čtyři případy porušování opatření putují k dalšímu prozkoumání na městský úřad nebo na krajskou hygienickou stanici a o zmíněné desetitisícové pokutě již byla řeč v úvodu článku.

„Tabulku se snažíme denně aktualizovat,“ dodává vedoucí vítkovských strážníků.

Opava - Zápas Kooperativa NBL mezi BK Opava a Sluneta Ústí nad Labem 9. března 2019. Radim Klečka (BK Opava).
Klečka prodlouží v Opavě, letošní sezony je mu líto

Také opavští městští policisté řeší prakticky totožné přestupky obyvatel, jako jejich vítkovští kolegové. Jen za uplynulý víkend přijali na linku 156 sedm oznámení o nenošení roušek, tří případy pak předali dále správnímu orgánu. Z toho dva pánové nejenže neměli roušku, ale ještě se šli posléze prospat na záchytku, protože byli notně opojeni alkoholem.

Slezská nemocnice v Opavě. Ilustrační foto.
Odběrové místo v Opavě neslouží pro samoplátce

„Zpočátku jsme se s policií domluvili, že ty první tři, čtyři dny od začátku platnosti opatření, budeme benevolentnější. Že občany vyzveme, ať se zahalí a podobně. Aby si na ta opatření zvykli. Ale poté, kdy došlo k ještě většímu zpřísnění, jsme konstatovali, že už musíme být přísnější i my,“ míní ředitel MP Opava Jiří Klein.

K porušování dochází podle něj i v místech, kde funguje jakýsi stánkový prodej, který není zakázaný. Třeba pivo z okénka a podobně.

„Lidi to láká. Bavil už jsem se s provozovateli, aby zvážili, zda je to pro ně ekonomicky nutné, aby měli takto otevřeno,“ pokračuje. Více strážníků je nyní k vidění hlavně v atraktivních lokacích města, třeba v Městských sadech nebo na sádráku. „Centrum je poměrně prázdné. Navíc využíváme i kamerový systém,“ dodává Jiří Klein.