V současnosti má opavský závod z tohoto množství zpracováno kolem 175 000 tun, což představuje zhruba sedmačtyřicet procent. „Zbývá nám zpracovat ještě přes polovinu naplánovaného množství řepy, které je teď osmadvacet procent ještě na poli,“ konstatuje ředitel útvaru základní suroviny Karel Veverka.

Pokud vaření cukru nebudou provázet nečekané problémy, měla by kampaň skončit na přelomu roku. Do té doby bude cukrovka svážena do závodu z přícestných skládek. Dlouhé deště se výrazně podepsaly na kvalitě řepy a zvýšily její zahliněnost, která se promítla nečistotou na silnicích i na nutnosti zvýšeného čištění cukrovky před zpracováním.

Pěstitelům se zvyšují náklady na sklizeň i ztráty při sklizni a manipulacích na poli. Výnosy bývají u jednotlivých prvovýrobců rozdílné a pohybují se v rozmezí 40 až 75 tun na hektar.

„Z dlouhodobého hlediska je průměrný výnos 53 tun na hektar a nejvyšší výnosy očekáváme v ZD Loděnice, Agrimexu Brumovice a VOD Stěbořice,“ říká Karel Veverka. Svoz řepy je prováděn z Opavska, Novojičínska, Osoblažska, Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka.

Hospodářská krize nemilosrdně likviduje proslulé podniky s dlouhou tradicí, ale opavský cukrovar má pro svou existenci zatím dobrý důvod k optimismu.

Akciová společnost Moravskoslezské cukrovary jako člen skupiny Agrana potvrdila své plány na dlouhodobém zachování výroby českého cukru v obou svých výrobních závodech - Hrušovanech nad Jevišovkou a Opavě.

Díky výborné spolupráci se svými pěstiteli a uzavřeným dlouhodobým smlouvám společnost nemusela v rámci podmínek cukerní reformy odevzdat jedinou tunu své cukerní kvóty.