„V pondělí otevíráme další očkovací centrum v pražském obchodním centru Nový Smíchov. To bude mít na starosti Fakultní nemocnice Motol a opět to bude očkování bez registrace. Jsme rádi, že to funguje. Zájem je velký a znovu opakuji, že je to jediný způsob, jak se vrátit do normálu,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v tiskové zprávě po čtvrteční vládní návštěvě Moravskoslezského kraje. Navázal tak na prohlášení ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) s tím, že v Ostravě se plánuje také otevření dalšího očkovacího centra pro zájemce bez registrace.

Premiér Andrej Babiš navštívil Zdravotní ústav v Ostravě, 15. července 2021.
Premiér Babiš si z Ostravy odvezl koronavirus. Takto vypadala návštěva MS kraje

Po aplikaci druhé dávky očkování proti covidu-19 se nakazilo 4030 osob z 3,86 milionu očkovaných, většina měla pozitivní test krátce po aplikaci vakcíny. Po 14 dnech, kdy vzniká i podle výrobců maximální ochrana, je to jen šest setin procenta z očkovaných. Po jednání s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem to dnes řekl ministr zdravotnictví Vojtěch.

"Je jasné, že žádná vakcína na světě nechrání stoprocentně. Nemůžeme čekat, že se nikdo vůbec nenakazí," řekl ministr. Podle něj očkování eliminuje zejména těžké průběhy a lidé se nedostanou do nemocnic. Očkovat by se podle Vojtěcha měli i mladí a zdraví, které samotné nemusí nákaza zdravotně ohrozit. "Pokud se nakazí, mohou dál nakazit někoho, kdo rizikový je. Třeba někoho, kdo se ze zdravotních důvodů ani očkovat nemůže," dodal s tím, že právě proto je potřeba vytvořit kolektivní imunitu.

Otevření očkovacího centra v Praze - na hlavním nádraží a v obchodním centru Chodov se nyní mohou lidé nechat naočkovat bez předchozího objednání.
S očkováním lidí z vyloučených lokalit v MS kraji by měly pomoci mobilní týmy

U nové varianty delta by měla kolektivní imunita vzniknout až při proočkování zhruba 85 procent populace. Podle Kubka se neočkovaní lidé chovají jako černí pasažéři. "Oni by rádi využívali výhod kolektivní imunity, ale nechtějí k ní přispět. My se musíme snažit ty lidi přesvědčit, aby si také koupili svůj lístek a přispěli těm ostatním," uvedl.

Lékařů se podle Kubka nechalo očkovat 83 procent, sester 75 procent a ostatního zdravotního personálu zhruba 70 procent.

"Nenaočkovaní lékaři nejsou v naprosté většině žádní odpírači. Často jsou to lidé, kteří covid prodělali, nechali si nabrat protilátky a zatím se očkovat nechtějí," dodal.

Ministerstvo zdravotnictví poté, co zpřístupnilo očkování bez registrace, připravuje další krok, jak přesvědčit k vakcinaci více lidí. V příštím týdnu by měly zdravotní pojišťovny rozeslat všem dospělým pojištěncům dopis s výzvou, aby se nechali očkovat. Očkovaným Adam Vojtěch v listu poděkuje. Dopisy dostanou lidé i kvůli prevenci rakoviny, avizoval na konci června premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér Andrej Babiš před dolem ČSM na Karvinsku, archivní foto Deníku.
Těžba uhlí v OKD skončí nejdříve s koncem roku 2022

Ministr Vojtěch také potvrdil, že příští týden se otevřou zřejmě tři další centra pro očkování bez registrace, a to v Praze, Brně a Ostravě.

Už v pondělí se otevře v dalším pražském nákupním centru na Smíchově. "V příštím týdnu se otevře také v Brně a jednáme i s Ostravou. Možná i tam je reálné také v příštím týdnu," dodal ministr.