Majitel opavského restauračního zařízení Viktor Hořínek si na dobře natočeném půllitru zakládá. I proto se svými zaměstnanci absolvuje různá školení například v tankovnách, aby o čepování zlatavého moku získali co nejlepší znalosti. V minulosti jeho výčepní získali několik prestižních ocenění.

Posledních pět měsíců se důkladně věnoval Danielu Cáblovi. Ten se mu před nedávnem odvděčil vítězstvím v krajském kole čepování piva Radegast v Dolanech nedaleko Olomouce.

„Správně načepovat pivo je alchymie. Výčepní si musí dávat pozor hned na několik věcí, od řádně umyté sklenice, správný náklon sklenice a mohl bych pokračovat. U Radegastu je zvláštností to, že by se měl načepovat nadvakrát, aby měl ten správný říz," poznamenal Viktor Hořínek.

Jeho svěřenec Daniel Cábel měl z prvenství v Dolanech velkou radost a už pilně trénuje na republikové kolo, které se v úterý 15. března uskuteční v Ostravě.

„Z prvenství jsem samozřejmě nadšen. Porota výkony soutěžících hodnotila hned z několika hledisek. Zaměřovala se na správné mytí skla, čepování a museli jsme zvládnout také písemný test," uvedl Daniel Cábel, který ve všech částech dominoval: „Důležitý byl i servis. Nestačilo pouze přinést pivo a říct prosím. Muselo to mít určitou úroveň a člověk musel říct i něco kolem toho. Ke všemu se přihlíželo."

Talentovaný výčepní si myslí, že ho v dalším kole čeká podstatně větší konkurence. „Přece jenom tam změří síly ti nejlepší výčepní z celé republiky. Když jsem se koukal po konkurenci v Dolanech, viděl jsem určité chyby, kterých se ostatní dopouštěli a věděl, že si toho porota nejspíš všimne. I z toho důvodu jsem si poměrně věřil na vítězství.

Jsem rád, že se mi podařilo takto zabodovat. Přece jenom to pro mě byla první účast na takové soutěži," poznamenal na závěr nejlepší výčepní Radegastu v kraji Daniel Cábel.