Arnošt Štalmach je starousedlík, který na okraji Kylešovic bydlí celý život. Snahy o opravu zmíněných ulic se podle něj datují minimálně šedesát let nazpět. O nápravě jednal už jeho otec.

„Bohužel se toho nedožil. Zemřel před jedenácti lety. Usilovali jsme o to řadu let. Už si ani nevzpomínám, s kolika opavskými primátory se tato záležitost probírala. Iniciovali jsme i petici," vysvětloval Arnošt Štalmach, jenž byl přítomen i na pondělním opavském zastupitelstvu. Po letech marného vyjednávání přišel zlom.

„Bylo tam odsouhlaseno, že na jaře příštího roku by se mohlo začít rekonstruovat. Do konce roku proběhne výběrové řízení na zhotovitele stavby. Obrovsky se nám ulevilo, protože situace v naší čtvrti byla skutečně neúnosná. Na prstech obou rukou bych ani nespočítal množství úrazů, k nimž zde došlo," upozorňoval Arnošt Štalmach.

Jeho slova potvrdil náměstek opavského primátora Josef Stiborský (KDU-ČSL): „S rekonstrukcí silnic i s kanalizací se počítá na základě dobrého hospodářského výsledku města v minulém roce. Předpokládaná cena je šestnáct milionů a po opravách fasád domů v centru se jedná o druhou největší plánovanou investici. Realizovat by se měla v první polovině příštího roku."

Problém spočíval v tom, že cesty všech čtyř ulic byly v dezolátním stavu. V silnicích jsou výdutě, chybí vpusti pro odtok dešťové vody a také osvětlení.

„V Mařákově ulici bydlí rodina Válkova. Těch je mi opravdu velmi líto, protože kdykoliv více zaprší, jsou pod vodou. Ve sklepě mají díru s čerpadlem, jež během deště musí mít neustále puštěno. Mnohdy se na ulicích vytvoří tak velká kaluž, že ji z žádné strany nejde obejít suchou botou," uvedla Sabina Benková Bednaříková, která je společně s Arnoštem Štalmachem členem petiční komise, a jedním dechem pak ještě dodala: „Velkou komplikací je také absence osvětlení. Lampy jsou jen zkraje jedné ulice a dále už pak není nic. Když se setmí, je zde úplná tma."

Z toho důvodu se zde, jak dále uvedl, přihodilo tolik úrazů. V cestách jsou výdutě. Pokud se nějaká objevila, pracovníci technických služeb ji zasypali. Tak se to dělalo pořád dokola.

„Žádné komplexní řešení. Bydlím zde sedm let, můj plot je momentálně deset centimetrů pod úrovní silnice. Ta se o tolik čísel posunula nahoru vlivem všemožného zasypávání a opravování děr," doplnila Sabina Benková Bednaříková

VŽDY PRÝ CHYBĚLY PENÍZE

Sabina Benková Bednaříková si společně s Arnoštem Štalmachem stanovila jasný cíl. Čtveřice ulic se musí opravit, jelikož současný stav je pro místní obyvatele neúnosný.

Před dvěma lety dokonce vznikla petice.

„Neustále jsme se připomínali, projednávali, upozorňovali a konečně to vyšlo. Je to dlouholetá snaha. Městu jsme v minulosti předali petici, která má více než dvě stě podpisů. Nejedná se přitom pouze o lidi, kteří zde bydlí. Podepsali to i cizí. Řada z nich sem totiž dojíždí na návštěvy a stav ulic jim není lhostejný," mínila členka petiční komise.

Připojila i několik dalších postřehů: „Situaci bylo potřeba řešit, protože v naší čtvrti vznikla spousta novostaveb, která neměla ideálně vyřešený přístup. V noci tam není žádné světlo, na silnici ve strašném stavu si mohou zničit tlumiče svých vozů a mohla bych pokračovat. Štvalo nás, že v Kateřinkách se chodníky v dobrém stavu opravují za ještě lepší, přitom u nás se za celá desetiletí nebyly schopny opravit cesty na pouhých čtyřech ulicích. Bývalý opavský primátor Zdeněk Jirásek se byl u nás před dvěma lety dokonce osobně podívat. Ale vždy na opravy chyběly peníze. To se teď změnilo, za což jsme vděční a děkujeme."