Na redakci Deníku se v minulých dnech a týdnech obrátilo hned několik čtenářů, kteří na vzduch v sále upozornili. Nejčastěji bylo skloňováno datum 8. září, kdy v kině vystupoval Jaroslav Dušek, ale například také 13. říjen, kdy se konalo představení Manželský čtyřúhelník.

„Domnívala jsem se, že když bylo kino kompletně opraveno, tak se myslelo i na to, aby se během představení dalo dýchat. Místo toho je tam horko, lidé se hrozně potí a dochází k tomu, že se musí otevírat boční dveře. Těmi pak zase pro změnu táhne. Opravdu mi nepřijde, že takto má vypadat správně fungující vzduchotechnika, něco je asi špatně,“ napsala nám například čtenářka Eva Malá, která se konkrétně účastnila zmíněné akce 13. října.

CHYBÍ KLIMATIZACE

Naše redakce se v této věci obrátila na vedení kina Mír. Podle vyjádření, které máme k dispozici, byl v kině problém se vzduchem tehdy, jestliže bylo horko i venku. Zatím zde totiž chybí klimatizace.

„V kině Mír je instalována nová, poloautomatická vzduchotechnická jednotka, ovládaná buď na displeji jednotky, nebo dálkově prostřednictvím internetu a slouží především k vytápění sálu. V případě větrání to znamená vhánění venkovního vzduchu přes tuto jednotku do sálu, takzvaný proces rekuperace. Pokud je ale venkovní teplota 24 stupňů a více, je větrání sálu neúčinné. V letních měsících, kdy teplota i ve večerních hodinách neklesá pod 25 stupňů, není možné sál klimatizovat,“ píše se ve vyjádření.

Toto byly podle provozovatele kina i případy představení, která se konala v květnu a červnu, kdy teplota v sále byla 28 a venku 27 stupňů.

První rok po rekonstrukci se mělo vyzkoušet, nakolik je rekuperace dostačující. „Ukázalo se, že v horkých měsících bude nutné využívat i klimatizaci, ta proto bude dobudována. Pro její zřízení je zde vše připraveno a vedení města se tímto momentálně zabývá,“ uvádí se dále. Tuto informaci nám potvrdila i opavská radnice. Závěrem se dopis věnuje i výše uvedenému představení 8. září.

„V tomto případě nebyla jednotka zapnuta. K tomu došlo v souvislosti s odstávkou zařízení po dobu prázdnin a provozovatel se divákům za vzniklé komplikace omlouvá.“

Zpěvák a herec Adam Mišík
Na vánočních trzích vystoupí Wohnout, Buty, zpěvačka Lenny nebo Adam Mišík