Slezská zemská vláda schválila roku 1857 výstavbu zemské továrny k výrobě řepného cukru v Kateřinkách a postupně bylo vybudováno ještě několik dalších cukrovarů, ale jejich výsledky nebyly nic moc.

Zámek v Jezdkovicích.
Zámeckou historii psal hlavně rod Sedlnických

Zřejmě proto došlo v roce 1863 ke sloučení Prvního řepného cukrovaru v Říšské ulici, Cukrovaru v Parku, Skrochovického cukrovaru, Společnosti kateřinského cukrovaru a Společnosti opavské rafinerie cukru do akciové společnosti s názvem Opavská rafinerie cukru - Troppauer Zuckerraffinere Aktien Gesellschaft, která zanikla v roce 1942. Na pozemku Pohlova cukrovaru vznikla po válce opavská mlékárna.

Nový cukrovar poškodil požár a zničila válka

Slezští rolníci se v roce 1869 na schůzi řepařů v Jaktaři rozhodli založit cukrovar. Všechny práce při jeho výstavbě vedl tříčlenný výbor a ve stejném roce byl položený základní kámen budoucího cukrovaru.

První kampaň v něm byla zahájena v lednu 1870 z řepy, sklizené v roce 1869. Požár v roce 1905 zničil surovárnu a do technologie bylo investováno až po první světové válce.

Doprava řepy do cukrovaru byla v roce 1950 pomalá, ale romantická.Zdroj: archiv cukrovaru

Během té druhé světové však bylo zařízení z větší části zničeno a při pracích na opravě vyšlo najevo, že cukrovar v podstatě už nelze zachránit. Navíc nestačil ani kapacitou, protože ze třinácti cukrovarů, postavených na území Slezska před první světovou válkou, zůstal jako jediný. To byly pádné důvody pro vybudování zbrusu nového závodu. v opavské části Vávrovice

Vávrovický cukrovar zůstává mezi sedmi funkčními v republice

Stavební práce byly zahájeny roku 1949 a první kampaň v novém cukrovaru s kapacitou, umožňující zpracování 1 000 tun cukrovky denně byla zahájena roku 1953. Závod se stal součástí  národního podniku  Slezské cukrovary, postupně procházel různými reorganizačními změnami a byl dále zvelebovaný.

Historický snímek stěbořického pivovaru.
Historie pivovarnictví na Opavsku

V roce 1989 patřil mezi devět závodů Severomoravských cukrovarů a v kampani denně zpracovával 2 050 tun cukrové řepy. V roce 1992 byla založena  společnost 1. Slezská, pod kterou opavský cukrovar spadal.

V tomto období byla provedena rekonstrukce difuze a dalších zařízení na vyšší kapacitu. V listopadu 1998 cukrovar získala rakouská společnost Agrana. Od roku 2000 je v něm s použitím nejmodernějších postupů a technologií. zpracováváno více než 3000 tun cukrovky. V současné době jsou v republice kromě opavského funkční ještě cukrovary v Dobrovici, v Českém Meziříčí, v Hrušovanech nad Jevišovkou, v Litovli, ve Vrbátkách a v Prosenici.