K velkému životnímu kroku, kdy se ze svobodných osob stávají ženatí muži či vdané ženy, přistupuje v České republice podle statistik pořád více párů. Tuto skutečnost potvrzují také data z opavské matriky.

„Za náš matriční úřad mohu říci, že zájem o uzavření manželství roste. V roce 2016 si svá „ano“ řeklo 243 párů, v roce 2017 to bylo 260 párů a v roce 2018 vzrostl počet uzavřených manželství na 310. Čísla v sobě zahrnují jak obřady občanské, tak i církevní,“ vysvětluje vedoucí opavské matriky Hana Kazimírská.

Také termíny pro letošní rok se začínají rychle plnit, především na místa, která jsou mezi lidmi oblíbená a mají dobrou referenci.

„Nejčastějším místem pro konání svateb se stal zámecký areál ve Štáblovicích, Panský mlýn v Opavě – Kylešovicích a často jezdíme i do kaple svatého Antonína Paduánského v Uhlířově,“ vyjmenovává. Místem, které bylo radou města schváleno jako lokalita pro konání obřadů opavské matriky, je Městský dům kultury Petra Bezruče.

Pokud se snoubenci chtějí vzít jinde, musejí vyplnit povolení o uzavření manželství na jiném vhodném místě. Mezi ty méně tradiční se v případě opavské matriky zařadilo třeba městské koupaliště, fotbalový stadion nebo pole.

„Poprvé budeme letos oddávat v opavském Parku přátelství, na myslivecké chatě v Oldřišově, ve Slezském zemském muzeu či na bažantnici ve Služovicích,“ prozrazuje Hana Kazimírská a dodává, že s rezervací termínů pro následující rok se začíná vždy první pondělí v září.

Rozhovor s Hanou Kazimírskou, ve kterém se dozvíte například to, jaká úskalí s sebou přinášejí svatby pod širým nebem nebo jaké kroky by měli snoubenci plánující veselku nejdříve podniknout, přineseme v úterní příloze Opavský a hlučínský region. Vychází 5. března.