„V úterý 7. prosince v 11.07 přišla do mého mobilu zpráva s fotografií interiéru babyboxu. Děťátko bylo oblečeno v šedé zimní kombinéze s kapucí a na cestu do světa dostalo plyšového medvídka. Vzápětí v babyboxu přibyla velká igelitová taška, jež svým rozměrem znemožnila, aby se dvířka babyboxu zavřela. Nešťastná žena odkládající dítě je tedy vyjmula zpět a vzápětí odložila znova, tentokrát už bez igelitky. Snaha odložit děťátko trvala až do 11.17 a mně je úzko při představě, co se před babyboxem dělo,“ uvedl zakladatel babyboxů v České republice Ludvík Hess.

Malého chlapečka našli v krnovském babyboxu v úterý 4. května 2021 ve 22.24 hodin.
V Krnově dal kdosi v noci chlapečka do babyboxu. Dostal jméno Petr

Ošetřující lékařka mu následně sdělila, že dítě je staré několik měsíců a na první pohled v pořádku.

„Holčičku jsem pojmenoval Olinka podle Olgy Stanley, pracovnice společnosti Rossmann, jež spolek Babybox opakovaně velkoryse podpořila, naposledy 6. prosince při otevírání babyboxu nové generace v Klatovské nemocnici. Malá Olinka získá tradiční zlatý dukát do kolébky od České mincovny. Děkuji Jaroslavu Černému, manažeru České mincovny, který s tímto nápadem přišel,“ prozrazuje Ludvík Hess.

Babybox ve Slezské nemocnici.
V opavském babyboxu našli v pátek ráno druhé letošní dítě, holčičku Zuzanku

Smutné opavské prvenství

Opavský babybox s osmi odloženými dětmi se tak dostal na první místo v Moravskoslezském kraji. „Se svými 56 tisíci obyvateli tak Opava vede, má jedno odložené děťátko na sedm tisíc obyvatel. Olinka zvýšila skóre holky versus kluci 126:103,“ dodává Ludvík Hess, který si přezdívá Babydědek Lu.