V posledních letech bývá tradicí, že první listopadový víkend bývá rozlehlý rybník Nezmar v Dolním Benešově v obležení tisícovek lidí. Ani letošek nebyl výjimkou. Výlov proběhl během soboty a neděle, už od rána prvního víkendového dne se na břehu tísnily davy. Pokud jste dorazili později, byl problém v blízkosti rybníka zaparkovat.

Návštěvníci si cestu na Prajzskou našli. Odpouštění Nezmaru je zhruba měsíc dlouhý proces, při kterém z jeho plochy odteče okolo milionu kubíků vody. Ryby jsou postupně koncentrovány na jedno místo, odkud je rybáři vytahují ven. Tento pohled se lidem nabídl například před sobotním polednem.

Ryby, většinou kapři, prošli důkladným protříděním a následně byly přesunuty do připravených vozů. „Bydlím kousek od rybníka, takže na výlovu v žádném případě nemohu chybět. Vždycky s rodinou přijdeme a podíváme se, jak se ryby vytahují ven,“ popisoval Jan Šustek z Dolního Benešova.

Zájemci mohli zástupce různých rybích druhů zhlédnout také na výstavě, která při výlovu pravidelně probíhá ve velkých akváriích. I letos lidé mohli zblízka prozkoumat, jak vypadá jeseter, štika, amur, obří sumci a mnoho dalších.

Spokojenost vládla také na straně rybářů. Naše redakce s nimi hovořila v neděli dopoledne, kdy ještě všichni měli naplno. „Stále jsme v plném nasazení. Sezona je srovnatelná s tou loňskou. Ryby pěkně narostly. Opět okolo devadesáti procent bylo kaprů, vytáhli jsme ale také hodně candátů a amurů,“ popisoval Jiří Mižďoch z dolnobenešovského střediska Rybářství Hodonín.

Nezmar během prvního listopadového víkendu není ovšem pouze o samotném procesu výlovu. Návštěvníci mohou nakupovat v desítkách stánků. Ponejvíce jim byly nabízeny různé pochutiny, a to včetně těch rybích. Nedat si zde smaženého kapra nebo amura či neochutnat rybí polévku či hranolky, by bylo skoro hříchem.

„Přijíždíme sem s celou rodinou. Ochutnáváme, i když popravdě já na ryby moc nejsem. Každopádně manželka se vždy těší na smaženého pstruha, kterého si dopřála i letos,“ mínil Petr Zlotý z Píště. Podobně k této akci přistupuje také jeho kamarád Ondřej Rozsíval z Dolního Benešova: „Zúčastňujeme se jí pravidelně. Je to skvělá možnost, jak si dát na oběd rybu s celou rodinou.“

Tradiční výlov spojený se stánkovým prodejem v minulosti nějakou dobu neprobíhal, po čase byl ovšem obnoven v plném rozsahu a dnes by si podzim na Prajzské bez této akce snad ani nešlo představit. Stabilně sem totiž dorážejí nejen lidé z blízkého okolí, ale i z dálnějších končin opavského okresu a Moravskoslezského kraje.

„Návštěvníci se naučili chodit. Možná je to o něco dražší, ale na druhou stranu stoprocentní kvalita,“ přiznal jeden ze stánkařů s jídlem na břehu Nezmaru Zdeněk Kloupar.