Mladí Francouzi pomáhají v kuchyních i „na placech“ v hotelích Koruna a Iberia, v restauraci Vesna a v jídelně Zelený jelen. Volno tráví podle svých představ nebo využívají hostitelskou nabídku návštěv pamětihodností a zajímavostí města.

Alexandre a jeho spolužačka Melanie v Opavě našli zálibu v pivu a v klubu Ready. Z typicky českých jídel si pochutnali na ovocných knedlících, které dosud neznali.

„U nás je sladké jídlo na oběd dost nezvyklé. Tyto knedlíky jsou moc dobré, ale ty houskové už rozhodně jíst nemusím,“ konstatuje Melanie. “Dobré jsou i polévky, ty ve Francii k obědu také často nebývají a zajímavou chuť měl i pikantní řízek,“ doplňuje gurmánské hodnocení Alexandre.

Spolu s Melanií i další spolužačkou Gwendoline se shodují, že buchtičky se šodó také není jídlo, které by si znovu dali. Děvčata si pochvalují kurz eura, protože je pro ně hodně příznivý. Procházejí obchody i butiky a nakupují spoustu oblečení, především značkové džíny.

Alexandre zase nakupuje hlavně pivo a nemůže si ho vynachválit. Opava se jim líbí a oceňují především barevnost fasád a čistotu na ulicích. Z pohledu výuky na obou školách vysvětlují, že jejich škola je zaměřena trochu šířeji než opavská.

Alexandre by chtěl pracovat v oblasti životního prostředí, Melanie v ošetřovatelství a Gwendoline se chce zabývat handicapovanými lidmi.

„Tento projekt máme na škole poprvé. Je reciproční a na jaře odjedou naši studenti zase na stejně dlouhou návštěvu do školy v Saint – Etienne,“ říká pedagožka Blanka Růžičková.