V Hradci nad Moravicí býval hradní pivovar už od roku 1549 a v skalnatém svahu na úbočí řeky Moravice měl vyhloubené rozsáhlé sklepení. Později však nedokázal vzdorovat opavské konkurenci a v roce  1885 byla jeho výroba ukončena. Jeho sklepení se dochovalo do současnosti.

Opavský pivovar začalo město provozovat na konci 15. století. Nazýval se Taberna a produkoval pšeničné pivo, které se čepovalo v radničních sklepích i ve vlastní pivnici. Výstavba nového pivovaru se začala v roce 1824 a o rok později se v něm vařilo pivo. Bürgerliche Troppauer Bierbrau.

Vchod do pivovarského sklepení v Hradci nad Moravicí.Zdroj: Archiv Hradce nad Moravicí
Vchod do pivovarského sklepení v Hradci nad Moravicí.

V době rakouské monarchie se opavské pivo čepovalo dokonce i ve Vídni. Opavský pivovar přežil obě světové války, znárodnění i normalizaci a jeho moderní technologie s efektivitou zavinila úpadek mnohých okolních malých pivovarů.

Úvodní strana opavského webu.
S novým rokem spouští Opava svůj nový web

V devadesátých letech minulého století patřil do skupiny Moravskoslezských pivovarů, která ho roku 1994 prodala soukromníkovi. Ten sice uvedl na trh několik nových speciálních druhů piva, což však v roce 2005 vaření piva v jeho prostorách nezabránilo.

Stěbořický panský pivovar byl postavený roku 1745 nedaleko rybníka na místě zvaném V Podhájí. Roku 1856 jej koupili F. Egger a Tadeáš Dittrich. O dva roky později Egger prodal svou polovinu Johaně Dittrichové. V roce 1873 pivovar zmodernizoval její syn August Dittrich. 

Kostel sv. Václava v Opavě. Ilustrační foto.
Kostel v areálu opavského kláštera projde nutnou opravou

Pivovar byl v provozu do roku 1913, kdy vyhořel a už nebyl zprovozněn. Dodnes se zachovala budova sladovny, ve které je dnes sklad obilí a sklepy, sloužící v současnosti firmě Horský pramen jako sklady. Součástí komplexu je i správní budova, což je původní Pivovarská hospoda.

Pivovar Velké Heraltice je v listinách připomínaný jako Panský nebo Zámecký. V lesnatém údolíčku potoka přímo pod zámkem stojí pivovarské budovy, které byly dříve součástí hospodářského dvora. Z této skutečnosti se také odvozoval název pivovaru. Za plného provozu se v něm až do roku 1907 vařilo kolem 2000 hektolitrů piva ročně.