Jména osobností roku 2008 se veřejnost dozvěděla předevčírem v evangelickém kostele v Hlučíně. Komise pro tělovýchovu, sport a volný čas mládeže vybrala z dvacítky nominovaných dvě osobnosti.

Cenu za občanskou angažovanost a aktivní zájem o životní prostředí města si převzala Jaroslava Miketová, žena, která se svými postoji zasloužila o to, že jejím spoluobčanům neznepříjemňuje život bioplynová stanice ve městě.

Především za celoživotní činnost v oblasti sportu a osobní angažovanost ve veřejném životě města byl oceněn František Košař. Protože výsledky byly do poslední chvíle neveřejné, oba ocenění se nijak netajili svým překvapením.

„Mile mě to překvapilo. Přiznám se, že jsem ani netušila, že tato anketa probíhá. Když mi oznámili, že jsem nominována, byla jsem hodně překvapená. Ocenění mě moc těší a rozhodně jej neberu jako ocenění moje, ale beru je jako ocenění všech občanů Hlučína, kteří za mnou stáli, i těch zastupitelů, kteří nakonec odhlasovali, že se záměr bioplynky neuskutečnil,“ svěřila se Jaroslava Miketová.

„Toto ocenění je pro mne veliká čest. Za tu dobu, co se sportu v Hlučíně věnuji, je to to největší ocenění, kterého se mi dostalo. Nečekal jsem to. Dělám vše dobrovolně, a pokud mi zdraví poslouží, rád bych pokračoval i nadále. Ať se to týká mé práce trenéra volejbalistek, nebo práce zastupitele města,“ řekl po předání ceny František Kosař.

Jak se svěřil, mládežnickému sportu se jako trenér věnuje už od roku 1969. Sport se samozřejmě prolíná i s jeho aktivitami jako zastupitele. Komise současně vybrala tři nejlepší sportovní kolektivy a tři jednotlivce, které město ocenilo jako své reprezentanty.

Cenu kategorie kolektivů získalo tenisové družstvo dospělých TC Hlučín, druhé se umístilo fotbalové družstvo starších žáků FC Hlučín a třetí žákovské fotbalové družstvo FK Darkovičky. Mezi jednotlivci kraloval vodní lyžař Jan Miketa před atletem Radkem Wickerem a fotbalistou Lukášem Malcharkem.