Podle ostravského mykologa Vítězslava Balnera se z hřibovitých hub jako první objevují hřiby dubové a borové, které lze nalézt již v květnu. „Není to ale zcela obvyklé,“ dodal Balner.

Svým rekordním úlovkem se už v polovině května kolegům z Chrudimského deníku pochlubil jeho kolega, mykolog Jiří Laštůvka "Kudláček", který navzdory tehdejšímu velkému suchu, nalezl na svém osvědčeném místě na Hlinecku dvaadvacet hřibů kovářů - viz fotogalerie výše.

Ale i v Beskydech a lesích Moravskoslezského kraje už měli někteří houbaři to štěstí a svými úlovky se pochlubili na sociálních sítích- například ve skupině Houbaři Moravskoslezska - zde.

Kromě gratulací a obdivu se však dočkali i výsměšných až nenávistných reakcí.

Křižovatka ulic Opavská a Martinovská, 24. května 2022 v Ostrava.
Kde se nejvíce bourá? Toto jsou nejnebezpečnější místa v Moravskoslezském kraji

Pokud se i vy budete chtít pochlubit svými úspěchy, dejte vědět na jaroslav.perdoch@vlmedia.cz.

Jako paní Ludmila, která před několika dny na facebookové skupině Houbaři Moravskoslezska zveřejnila snímky hřibů kovářů nalezených na Velkém Javorníku v Beskydech. Pro nevěřící napsala na papír i datum.

Příspěvek Ludmily Vavrošové ve skupině Houbaři Moravskoslezska na sociální síti Facebook.Příspěvek Ludmily Vavrošové ve skupině Houbaři Moravskoslezska na sociální síti Facebook.Zdroj: Repro: Ludmila Vavrošová/Facebook

„To je nádhera, tiše závidím! Blahopřeji. Krásný úlovek!“ tyto i další komentáře ji určitě potěšily. Ozvali se však i nedůvěřivci, kteří vše považovali za podvod. „Lžeš plnou nůší!“ uvedl jeden z pisatelů.

V následujících dnech se však na sociálních sítích začaly objevovat i další fotografie hřibů, které dokazují, že v Beskydech již skutečně rostou.

Malé Karpaty

A nejen v Beskydech. Slovenský youtuber Peter Smety Smetana zveřejnil video ze své nedávné houbařské výpravy v Malých Karpatech - viz níže.

Zdroj: Youtube

A úlovek to byl pořádný. Video se objevilo i u nás, kde se však opět mezi částí veřejnosti setkalo s nedůvěrou. „Co to je za idiota, že dělá z lidí debily?“ uvedl jeden ze členů skupiny Houbaři Moravskoslezska.

Pole s jetelem, 24. května 2022 v Ostrava.
OBRAZEM: Purpurově červená zalila pole u Ostravy, emoce budí i na internetu

Na příspěvek s nadhledem reagoval přímo Peter Smety Smetana, který dotyčnému popřál hodně úspěchů do začínající houbařské sezony. 

Ohlédnutí za podzimem

Spousta houbařů na hřiby ale vyráží pravidelně na konci léta, s příchodem podzimu. Podívejte se ve fotogalerii níže, s jakým úlovkem se loni v září vrátil z kopců na pomezí Starých Hamrů a Bílé redakční kolega Petr Jiříček:

Celou jeho reportáž najdete zde.