Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařům se letos otravy vyhýbají. Zatím...

Region - Přestože v Čechách v současnosti žehrají na vlnu otrav houbařů, jaká už zde dlouho nebyla, na Opavsku vládne klid. Ale pozor, sezona vrcholí a málokdo ví, že vinou počasí se už stávají jedovatými i některé jindy jedlé houby.

15.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek.Foto: archiv Deníku

Každý houbař to zná. Ví, jaké blaho se mu rozlije po těle, když na něj v mechovém podrostu uprostřed lesa vykoukne sametová hlava krásného hřibu. Zejména ti méně zkušení a obeznámení s druhovým rozlišením hub by se však měli mít na pozoru, neboť jde snadno zaměnit jedlou houbu za nejedlou, či dokonce jedovatou.

Taková otrava pak není rozhodně nic příjemného a může skončit i nejhorším možným způsobem - smrtí. Jak ukazují statistiky, slezští houbaři patří oproti českým rozhodně mezi zkušenější. Zatímco v našem hlavním městě už letos na podzim ošetřovali několik desítek případů otrav, v Opavě ještě ani jeden.

Otrava z hub, nebo kocovina?

„Na žádném z našich oddělení jsme dosud neošetřovali žádného člověka v přímé souvislosti s otravou z hub," potvrzuje mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda. Jak dodává, obecně se čas od času objevují i tady pacienti s podezřením na zmíněnou diagnózu. Ta se ovšem většinou nepotvrdí.

„Občas se nějaké případy najdou, ale přímou souvislost to nakonec nemá. Například přijde někdo s tím, že je mu zle. Pak řekne, že jedl houby, ale kromě toho si dal i deset piv a čtyři velké. Je jasné, že jeho stav nejspíš nezpůsobily ty hřiby," dodává poněkud úsměvný příklad Daniel Svoboda.

To, že se zatím v opavské nemocnici neobjevil žádný otrávený, ale ještě neznamená, že mohou místní houbaři tzv. usnout na vavřínech.

Současné klima totiž způsobuje fenomén, který není zase všem lidem až tak dobře znám. Nejedlými a dokonce i jedovatými se totiž mohou stát i hřiby, které běžně sbíráme jako jedlé. Způsobují to ranní mrazy. Když spadnou ráno teploty pod nulu, ocitnou se houby v jakémsi přírodním mrazáku. Během dopoledne, když zase rtuť teploměru stoupne třeba až na deset stupňů, rozmrznou.

„Když se to stane jednou, nic se neděje. Pokud se ale tato situace opakuje kupříkladu dva tři dny po sobě, pak houba ztrácí schopnost růst a odumírá. I ony jsou tvořeny buňkami, které začnou praskat a rozpadat se," vysvětluje předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Laicky řečeno, princip je podobný jako u každé jiné potraviny, kterou bychom neustále zamrazovali a rozmrazovali. Po čase se v takové znehodnocené pochutině začnou tvořit různé jedovaté látky a bakterie.

Když nevoní ani nechutná, pak nejíst!

Takovou „mrtvou" a tím pádem i zdraví ohrožující houbu jde podle mykologů vcelku jednoduše rozeznat. Zkrátka již nevoní ani nechutná a její okraje jsou většinou mazlavé. Jaroslav Landa radí všem lidem, aby si v případě jakýchkoli pochybností nechali před požitím hřibů poradit od odborníků. A to i v případech, kdy si třeba nejsou jisti typem houby.

„U nás většinou dochází k otravám muchomůrkou zelenou nebo tygrovanou. To už je nebezpečné. Ale někdy dochází i k naprosto zbytečným přiotrávením. Nedávno jsme tady měli pána, který musel k lékaři poté, co snědl vláknice (druh nejedlých lupenatých hub, pozn. redakce), a následně s nimi přišel k nám poradit se, o jaké houby jde. Postup by měl být určitě opačný. Nejdřív se ptát a pak teprve konzumovat," radí Jaroslav Landa.

Houbařská sezona každoročně kulminující od druhé poloviny září do půlky října je nyní na svém vrcholu. Všichni, kteří se s oblibou věnují této tradiční české zábavě by si měli nyní dát opravdu pozor, aby sbírali skutečně jen jedlé a nezkažené houby.

Abychom si dosavadní příjemnou statistiku bez jediného otráveného houbaře na Opavsku udrželi pokud možno co nejdéle.

Autor: Tomáš Pustka

15.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Milan Čichoň

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Houbař ztratil v lese zbraň, policisté ji našli

Hůlka, košík, nůž, hadřík, případně mobilní telefon. To vše patří do běžné výbavy houbaře. Neplatí to však o jedenapadesátiletém muži z Ostravy, který si s sebou vzal i legálně drženou zbraň, s níž vyrazil na Opavsko.

Deblkanoisté Kašpar s Mrůzkem se chtějí probojovat do seniorské reprezentace

Talentovaní opavští deblkanoisté Albert Kašpar s Vojtěchem Mrůzkem mají za sebou velmi dobrou sezonu a pro tu příští mají jasný cíl.

Hubertova jízda opět lámala rekordy

Na začátku bylo rozhodnutí, že jízdu v bryčce přenechám kolegovi fotografovi. Nakonec se ale ve mně hnulo reportérské svědomí a díky laskavosti rodiny Binarovy ze Skřipova jsem se také mohl „nalodit“ a Selskou Hubertovu jízdu absolvovat v jejich voze.

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení