„Na poli za areálem zemědělské společnosti v ulici Hillově byla totiž nalezena letecká puma ruské výroby o váze jednoho sta kilogramů," sdělil opavský policejní mluvčí René Černohorský.

Už samotná velikost vykopané bomby byla odstrašující. Nebezpečí ale tkvělo v tom, že puma byla stále funkční a nechyběly jí žádné potřebné části, včetně roznětky. „Byla pořád plná trhaviny," dodává za frýdecko-místeckou Expozituru kapitán Marek Němec. Zneškodňování tedy muselo probíhat velice opatrně. Případná exploze by byla devastující.

„U samotného zásahu jsem nebyl, ale viděl jsem fotografie. Takovéto pumy se tady shazovaly často. Při výbuchu by záleželo na okolní zástavbě a dalších aspektech, ale zasáhlo by to pravděpodobně okolí v šíři tří set až pěti set metrů," potvrzuje Marek Němec.

Naštěstí se ale akce povedla a pyrotechnik si mohl zneškodněnou pumu odvézt k likvidaci.

Zhruba o půl hodiny později zasahovali ale frýdecko-místečtí pyrotechnici na Opavsku znovu. Tentokrát u nálezu dělostřeleckého granátu ráže 75 mm a minometného granátu ráže 82 mm v lese ve Vřesině. Konkrétně se jednalo o místní část známou jako Vodní důl. Ani tím ale „divoký" den pyrotechnikům nekončil. Za necelou hodinu a půl už museli zajišťovat pro změnu dělostřelecký granát ráže 85 mm, který se našel na poli v Rohově. A aby toho nebylo málo, tak za další dvě hodiny jeli zajistit a odvézt stabilizátor dělostřelecké miny ráže 120 mm nalezený v lese v Dobroslavicích.

Následující den pak členové týmu Expozitury ve Frýdku-Místku vyráželi ještě do Kravař-Nového Dvora, kde místní muž narazil na dělostřeleckou minu ráže 82 mm. „Ve všech případech nálezci munice pocházející z období druhé světové války postupovali bezpečně a ohleduplně, přičemž na podezřele vypadající předměty nesahali a ihned volali na bezplatnou linku tísňového volání 158, kde vždy určili přesné místo nálezu. Výše zmíněný postup v případě nálezu munice či nástražného výbušného systému je zcela správný a takto by se měl zachovat a zareagovat kterýkoli občan," konstatuje na závěr René Černohorský se stále živou připomínkou tragické nehody, která se odehrála v minulých měsících ve Vítkově. Tehdy byla na vině právě neodborná a riskantní manipulace s nalezenou municí.