O nálezech munice v souvislosti s přípravou staveniště mluvil také Lubomír Hýbl, vedoucí ostravského Ředitelství silnic a dálnic ČR:

„Budoucí staveniště již prošlo jedním pyrotechnickým průzkumem, při kterém se objevila různá munice. Teď například probíhá kácení lesa mezi Hrabyní a Mokrými Lazci. Až se dokončí, uskuteční se zde druhá fáze pyrotechnického průzkumu a teprve pak se začne stavět.

Nedá se nic dělat, s pozůstatky války se tu setkáváme.“

Kráčíte si po lese. Místo hřibu vaši pozornost upoutá kus rezavého kovu. Pak vám to dojde. To je granát. Zavoláte policii. Ta nebezpečný artefakt zneškodní. Nebo nezavoláte a pokusíte se svůj nález odnést domů. A riskovat, že vám to bouchne a … raději ani nedomýšlet.

Nebezpečnou válečnou munici z období války vydává země na Opavsku často. Osa Hrabyně – Chuchelná je asi počtem nálezů nejznámější. Dá se mluvit o pravidelnosti. Nejčastěji při polních pracích nebo při stavební činnosti.

Častost takových objevů potvrdila i policie. „Nálezy munice na Opavsku jsou poměrně četné. Pokud je policii oznámen nález předmětu připomínajícího munici, okamžitě vyjíždíme na místo a to zabezpečíme do příjezdu pyrotechnika krajského ředitelství z Frýdku-Místku.

Ten pak určí, o co se jedná a munici odveze k likvidaci,“ popsal krátce činnost policie při nálezu tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský.

Upozornil však na velké nebezpečí, které může takový předmět skrývat. „Munice i více než půl století po válce může být plně funkční. Proto apelujeme na případné nálezce, aby odolali pokušení si nalezený suvenýr nechat. Aby nepodceňovali možnost výbuchu a nálezu se vůbec nedotýkali.

Chápeme, že například při pracích na stavbě je to zdržení, ale jde zde opravdu o nebezpečný předmět, který umí ublížit,“ doplnil Černohorský.