„Proti minulým letům stoupá letos počet původců průjmových onemocnění. Souvisí to jak s podceněnou hygienou, tak i s potravinami," říká primář opavského oddělení Petr Kümpel, Lékaři upozorňují, že při průjmu je nutné zvýšit pitný režim, protože voda je z těla odváděná ve větším množství.

V konečné fázi na to doplácejí ledviny, které mohou být při dehydrataci vážně poškozené. Předejít nepříjemným zdravotním potížím, které průjmy představují, je možné několika způsoby. „Hlavně nepoužívat krémy ze syrových vajec, vejce i maso dostatečně tepelně upravovat, zásadně se vyhýbat jídlu ze syrového masa a dodržovat hygienu," radí primář Kümpel.

Proti rotavirovým virům je možné očkování. Lidé by si také neměli každou banální chorobu léčit hned antibiotiky. Jejich nadměrné užívání může totiž být v mnoha směrech skutečně nebezpečné. Antibiotika ničí původní potřebnou střevní floru, ale na bakterie klostridia zpravidla nepůsobí.

Jsou to bakterie přerůstající původní střevní floru a působící průjmy, na které antibiotika nepůsobí.