Jeden takový se v minulých dnech zaměřil i na ženu z Opavska. Případ, konkrétně phishingový útok, už řeší opavská hospodářská kriminálka.

„Neznámý zaslal na mobilní telefon poškozené ženy SMS zprávu, která se jevila jako vyrozumění od banky. Ve zprávě se psalo, že bankovní konto bylo zablokováno. Zpráva obsahovala i další pokyny jako – odblokování a více informací lze najít na phishingovém odkazu https://online… a podobně. Žena nečekala, reálnost zprávy si neověřila a na uvedený odkaz přešla,“ popisuje policejní komisařka Zlatuše Viačková. Následně byla vyzvána, aby zadala bankovní klíč, což také udělala.

Ilustrační foto.
Omezené pohřby nejen v Opavě: hosté sledují obřad venku přes otevřené dveře

Jenže za chvíli zjistila, že něco není v pořádku.

„Její platební karta k účtu byla aktivována pro platby v internetovém bankovnictví. Zároveň z účtu odešla vysoká finanční částka. Zprávy a pokyny přicházely v nočních hodinách, žena se tedy nemohla spojit se svou bankou a požádat o pomoc. Následující den zjistila, že proběhly další platební transakce, které neautorizovala,“ pokračuje.

Neznámý podvodník z jejího i partnerova účtu v průběhu noci odčerpal přes 200 tisíc korun. „Doporučujeme obezřetnost. Lidé by neměli reagovat na pokyny zasílané elektronicky, které se tváří důvěryhodně. Žádná banka neposílá zprávy typu, které obdržela tato žena,“ dodala komisařka.

V Krnovské ulici se opět bude pokládat asfalt.
Řidiči v Opavě pozor! V Krnovské se bude pokládat asfalt