Co si dáte k obědu? Na tuto otázku obyvatelé Moravskoslezského kraje nejčastěji odpoví a vyberou si tak, aby se pořádně nacpali a jídlo pořídili co nejlevněji. Kvalita surovin, ta nás prý moc nezajímá.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred, která v Česku vydává stravenky a zapojila se do mezinárodního projektu Food, jenž má pomoci zlepšit stravovací návyky zaměstnanců.

Průzkumu se loni na podzim zúčastnilo přes deset tisíc lidí v České republice, v Moravskoslezském kraji dotazníky vyplňovalo 1 205 obyvatel regionu. Levné, a přitom vydatné porce jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v Moravskoslezském kraji.

Jak jedí lidé v Moravskoslezském kraji?

Stravovací pragmatik. Rád se dosyta nají, ale nesmí to moc stát – 38,4%
Vyrovnaný strávník. Snaží se jíst pokud možno zdravě. Jí i tučnější pokrmy a sladké, ale jenom jednou za čas a ne hodně – 38,3%
Gurmán. Vybírá si zásadně podle chuti a kvality surovin – 10,6%
Otesánek. Na prvním místě je množství jídla – 8,3%
Věčný dietář. Zajímá ho jedině energetická hodnota. Jde z diety do diety – 4,5%

>>> Hlasujte v anketě: Do které skupiny byste se zařadili? >>>

Region je jedinou oblastí v zemi, kde jsou velké porce za nízkou cenu hlavním kritériem výběru jídla. Ve všech ostatních krajích převažuje počet lidí, kteří se snaží jíst zdravě.

„Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci, těžce pracující horníci byli zvyklí pokaždé pořádně se najíst,“ konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler.

Průzkum ukázal, že máme i další odlišnosti. „Je tu nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a byly takříkajíc na permanentní dietě. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret s tím, že naopak nejméně z celého Česka je na severní Moravě a ve Slezsku gurmánů. Labužníků je nejvíce na jižní Moravě.

„Problémem v Moravskoslezském kraji není extrémní přejídání. Lidí, kteří hledí pouze na množství jídla, je tu stejně jako v jiných regionech,“ podotkla Pedret.

Co je typické pro českého jedlíka?
>> Každodenně obědvá pouze polovina Čechů. Ve Francii, Španělsku, Švédsku nebo Itálii obědvá každý den osmdesát až devadesát procent lidí.
>> Většina Čechů obědvá v restauracích. V cizině jedna třetina lidí jezdí obědvat domů, třetina si vozí jídlo z domu do práce a třetina jí v restauracích.
>> Češi jsou polévkový národ. Polévku si dává zhruba 36 procent lidí, v zahraničí pět až sedm procent.
>> Češi si nedovedou představit oběd bez přílohy.
>> Češi pijí v poledne více slazené a alkoholické nápoje. Karafa vody k jídlu u nás není obvyklá.
>> Češi dávají přednost tomu, aby nutriční hodnoty byly v restauracích prezentovány pasivně. Nechceme být tlačeni do zdravé stravy.
Zdroj: Edenred