Osvěžující pochoutku milují vesměs všichni. Na zmrzlinu narazíte v Opavě i okolních obcích na každém rohu, přesto některá zmrzlinářství svými produkty vyčnívají více, jiné zase méně. Kam nejraději chodí Opavan Tomáš Souček?

„Velice se mi líbí koncept pána z malého okýnka „u policajtů“, zmrzlinu si vyrábí sám z čerstvých surovin. Navíc dostanete za 15 korun pořádnou porci, minimálně dvakrát větší než kdekoliv jinde,“ podělil se o svou zkušenost.

Naopak mladá maminka Lucie Perdová tvrdí, že si zmrzlinu u prodejců raději nechá ujít. „Ačkoliv mám samozřejmě zmrzlinu ráda, nevěřím, že lze za tak málo peněz koupit zmrzku kvalitní. A když někdy vidím, jak si prodejci ani nenasadí rukavici a rukou od špinavých peněz vám podají váš kornoutek s kopečkem, tak si nechám zajít chuť,“ zamyslela se.

V okrese Opava bylo od začátku letošního léta prozatím provedeno čtyřiadvacet kontrol prodeje zmrzliny a ledové tříště v sezónních provozech.

„Z toho přímo v Opavě jsme zkontrolovali dvanáct provozoven, v Hlučíně tři, dále v Kobeřicích dvě provozovny a po jedné v Bolaticích, Dolním Benešově, Velkých Hošticích, Stěbořicích a Hradci nad Moravicí,“ informovala vedoucí oddělení hygieny a výživy územního pracoviště v Opavě Lucie Hlaváčková s tím, že v rámci těchto kontrol bylo odebráno pět vzorků zmrzlin a ledových tříští k mikrobiologickému vyšetření a stanovení obsahu barviv.

Budou uloženy i pokuty

Ve dvou případech byly zjištěny nevyhovující výsledky v ukazatelích poukazujících na nedodržení požadavků na čistotu ve výrobním procesu. „V obou případech byla nařízena sanitace výrobních zařízení a souvisejících pomůcek,“ uvedla Hlaváčková a dodala, že provozovatelé po jejím provedení následně doložili vyhovující kontrolní vzorky. Sankce dle platné legislativy je ale neminou.

V loňském roce v jednom případě hygienici dokonce přikročili k pozastavení výkonu činnosti do doby odstranění nedostatků.

„Léto ještě nekončí a kontroly prodeje zmrzlin budou pokračovat i nadále,“ sdělila závěrem Lucie Hlaváčková z krajské hygienické stanice.