Z rodné Itálie se jako tovaryš stavebního řemesla vydal do světa a doputoval až do Slezska, kde se vypracoval na stavbyvedoucího mistra.

S rodinou se zabydlel ve svém domě ve Vrchní ulici 86 a stal se vyhledávaným odborníkem. Opavští „Rotariáni“ se snažili o obnovení jeho památky hezkou řadu let. Opravit polorozpadlou rodinnou hrobku Migliarinů na kateřinském hřbitově se jim z několika různých důvodů dosud nepodařilo.

Co se však podařilo je Angelova pamětní deska, která bude tento měsíc umístěna na domě v Nákladní ulici 45, stojící na pravém břehu řeky Opavy. Zhotovil ji Kamil Ludwig s podporou Povodí Odry a opavských sponzorských firem. Její umístění není náhodné. Opavu totiž v letech 1897 a 1903 sužovaly povodně a ty byly impulzem pro nutnost tok řeky zregulovat. Úkolu se v letech 1910 až 1913 dokonale zhostil právě Angelo Migliarina a devítikilometrová regulace řeky Opavy zůstává jeho nejznámějším opavským dílem, jehož kvalita přetrvala do současnosti. Kromě cest, rybníků a železničních úseků se podílel též na stavbě proslulého žimrovického Weisshuhnova kanálu.

Pro zajímavost – jeho jméno bylo v Kateřinkách velmi populární a staří pamětníci ho užívali jako výraz uznání pro velmi šikovného člověka. V čele své rodinné firmy Stavební společnost Migliarina a spol. stál Angelo až do své smrti v roce 1918, firma ale působila na Opavsku až do roku 1943. 

Opavští 'Rotariáni' se snaží obnovit polorozpadlou rodinnou hrobku na hřbitově u Švédské kaple.Zdroj: archiv redakce