Na jiných místech v Opavě je totiž volný pohyb psů zakázán. Co pro majitele psí značka znamená a jaké povinnosti se vstupem na vyznačené území souvisejí?

Volný pohyb psů? Čtyři místa

Podle vyhlášky může být pes volně puštěn na levém a pravém břehu řeky Opavy. Výjimku tvoří krátké úseky, které se nacházejí v těsné blízkosti mostu. „Pro účel volného pohybu psů jsou dále vyhraněny oblasti na konci ulice Husova v blízkosti nádraží za bývalou prodejnou Renta. Majitelé mohou své psy pustit „na volno“ také v Opavě-Kylešovicích,“ uvedla vedoucího odboru životního prostředí Marie Vavrečková.

Kromě kylešovských prostor, které se nacházejí v těsné blízkosti bloku garáží za ulicí Dánská, se mohou psi proběhnout i v Komárově, kde se nachází čtvrtá a poslední taková zóna.

Pes musí být pod dohledem a kontrolou

„Plochy pro volný pohyb psů mohou využívat pouze osoby starší patnácti let. Psa zde musí mít po celou dobu pobytu pod dohledem a kontrolou. Průvodce nesmí vyzývat své zvíře k útoku na druhé zvíře,“ píše se například na ceduli v blízkosti ulice Osmého května v části Opava-Kylešovice.

Tímto však výčet povinností pro pejskaře nekončí. Jak se dále uvádí na ceduli umístěné podél toku řeky Opavy: „Plochy nejsou zpřístupněny pro hárající feny“. Krmení zvířectva v těchto místech není rovněž lidem dovoleno.

Plochy, které jsou tabu

Pískoviště, sportoviště, venkovní hrací plochy, travnaté plochy na náměstí Osvoboditelů či oblast základních a mateřských škol. V těchto prostorách je volný pohyb psů vysloveně zakázán. Kam tedy zajít se psem, když se v blízkosti žádné povolené plochy nenacházíte? Kompromisem může být navštívení veřejného prostranství.

Nemůžete zde psa nechat volně pobíhat, ale dopřejete mu alespoň nějaký pohyb. Při pohybu v povolených místech je přitom nutné vést psa na vodítku a zabezpečit jej tak, aby nikterak neohrozil kolemjdoucí.

Majitelé menších psů se necítí znevýhodněni

Na otázku, kam se svým psem chodí na procházky, jsme se zeptali i několika Opavanů. Jejich odpovědi se odvíjely od skutečnosti, jaké plemeno psa doma mají. Vlastníkům menších plemen psů postačila kratší vycházka parkem, nebo vedlejšími ulicemi.

Podobně i šestatřicetileté administrativní pracovnici Radce Haasové. „Vzhledem k tomu, že mám plemeno, které moc pohybu nepotřebuje, se nedostatkem míst necítím nijak hendikepovaná,“ řekla s tím, že vyhrazení prostoru pro pohyb psů uvítala.

„Je totiž mnoho lidí, kteří si pořizují plemena, která následně nezvládají.“ Zároveň však dodala, že pokud má člověk psa dostatečně vycvičeného, prostory pro venčení si vždy najde.

S většími psy je problém

Majitelé větších psů reagovali většinou tím, že o veřejných plochách pro volný pohyb psů vědí, jenomže je se psy příliš nevyužívají. Pokud je to možné, dávají přednost cestě na okraj města, nebo dokonce za Opavu. Tam na psa nemusejí dávat takový pozor.

„Plochy pro psy u řeky nevyužívám, spíše někam zajedeme, třeba na Sádrák,“ uvedl šestačtyřicetiletý automechanik Drahomír Středula se slovy, že lidé většinou své miláčky u řeky pustí a potom je tam naprostý blázinec.

Muž se ovšem vyslovil tolerantně k volnému pohybu menších plemen. „Samozřejmě záleží i na tom, jaké psy pouštím. Pokud se jedná o nějakého jorkšíra, je blbé lidi sekýrovat za to, že pes nemá náhubek,“ podotkl na závěr.

(kat)