Průměrná čekací doba na jejich výměnu se ve Slezské nemocnici pohybuje v rozmezí 18 až 24 měsíců. Lékaři se vždy snaží zohlednit konkrétní zdravotní i sociální stav pacienta.

Přednostně řeší akutnější případy, když například u pacienta dochází k rychlé progresi s rozpadem kloubů a poškození negativně ovlivňuje jiný orgán nebo systém, například páteř. V sociální oblasti jsou zohledňované případy osamocených pacientů, kterým bolest kloubu brání nejen v pohybu, ale i ve vlastní samoobslužnosti.

Ilustrační foto
Fotbaloví sudí pykají za oslavu i šest střídání v Krnově

Do této kategorie spadají i lidé, kteří jsou kvůli bolestem na dlouhodobé pracovní neschopnosti a hrozí jim ztráta zaměstnání, případně problém se splácením svých závazků s hrozbou exekuce, vystěhování z domu a dalších podobných problémů.

„Dobrou zprávou je, že Slezská nemocnice uvádí do provozu další operační sál, ve kterém by měla být část operačního týdne vyčleněna pro ortopedii,“ upozorňuje mluvčí opavské nemocnice Jiří Krušina.

Na tomto sále by měli ortopedi provádět menší operace a proto by lékaři mohli na ostatních sálech zvládnout více velké operativy, do které patří výměna kloubů. Čas ukáže, jestli se předpoklad změní v jistotu.

Opavský Zemský archiv na dobovém snímku.
Historie a současnost: Kořeny Zemského archivu v Opavě sahají až do 14. století

Orientační cena za výměnu kolenního nebo kyčelního kloubu se pohybuje mezi 80 až 90 000 korunami a u náhrady ramenního kloubu jde o 110 až 120 000 korun. Nejnákladnější jsou revizní operace, tedy výměny už stávajících náhrad, které se pohybují v rozmezí 100 až 150 000 korun a následná lůžková péče s rehabilitací léčbu každého pacienta navyšuje o desítky tisíc korun. U většiny pacientů je operace i následná rehabilitace hrazená ze zdravotního pojištění.

„Specifikem naší ortopedie je také důsledný systém, kdy lékař, který u pacienta indikuje nutnost výměny kloubu a pokud je schopen výkon provádět, také ho odoperuje,“ dodává Jiří Krušina. Kontinuita péče tohoto lékaře o pacienta končí opět až v ambulanci.