Základní sociální poradenství i rady v osmnácti oblastech práva. To vše mimo jiné poskytuje svým klientům Občanská poradna Charity Opava.

Podle její vedoucí Lucie Trunečkové využilo v minulém roce služeb poradny méně lidí než v letech dřívějších.

„Provedli jsme 1280 konzultací a obrátilo se na nás 734 klientů nově a 546 opakovaně. Avšak i přesto, že se počty mírně snižují, jsou stále relativně vysoké. Úbytek klientů je možná způsoben i zlepšující se ekonomickou situací, lidé jsou také více informováni. V době krizí jejich počet roste, například v letech 2009, 2010 až 2014,“ míní Lucie Trunečková.

Zároveň připomíná, že poradna není žádnou právní kanceláři, právník zde ani nepracuje.

„Komunikujeme s lidmi, kteří si třeba nemohou svého právníka dovolit, poskytujeme jim poradenství v oblasti práva, třeba ve věci vymáhání výživného, dále co se týká dluhů, jak dostat děti do péče a podobně,“ dodává.

Služby poradny jsou bezplatné. Zájemci se na ni mohou obrátit prostřednictvím telefonu na číslech 553 616 437 a 731 316 552 nebo skrze e-mail obcanskaporadna@charitaopava.cz. Přijít mohou i osobně přímo do sídla poradny, které se nachází v Kylešovské ulici 10. Bližší informace jsou k dispozici také na webu www.obcanskaporadnaopava.cz.