Právě tam se totiž uskuteční v pátek 4. března první ročník klání O nejlepší kobeřickou slivovici. Tu pořádá místní obecní úřad v rámci masopustního reje.

Zájemci o soutěž, tedy ti kobeřičtí občané, kteří chtějí soutěžit se svým domácím produktem, musí nejpozději do středy do 17 hodin odevzdat půllitrový vzorek slivovice na obecním úřadu. Slivovice musí být vyrobená pouze z místních švestek z oblasti Hlučínska bez kombinace s jiným ovocem.

Vzorky se přijímají pouze v bílé lahvi se šroubovým uzávěrem bez etikety. Jak pořadatelé upozorňují, v rámci zachování zdraví členů poroty bude do soutěže přijat jen omezený počet vzorků. Pětičlenná porota, pro kterou budou vzorky anonymní, pak provede hodnocení v pátek ihned po příchodu masopustního průvodu do areálu Hasičské zbrojnice v Kobeřicích.

Posuzována bude vůně, chuť, lahodnost a celkový dojem vzorku. Zvítězí vzorek, který nasbírá nejvíce bodů. Pravidla jsou přísná. Například bude-li dodán vzorek jiného složení než z výše uvedeného ovoce, bude soutěžící z dalších ročníků soutěže doživotně diskvalifikován bez možnosti odvolání.

Ve hře jsou i pěkné ceny. Vítěz si kromě prestižního titulu odnese i deset kilo vepřového masa, druhý pak titul vicemistra a pět kilo masa a třetí tři kilogramy masa.