Zmíněný polotovar určený hlavně pro rychlá občerstvení a restaurace měla vyrábět polská firma, od níž společnost Bidvest údajně nakupuje bez jakýchkoli předchozích problémů již celou řádku let. Podle všeho se do zastavení distribuce do oběhu dostalo už na osm metráků daného výrobku.

Krmě těchto burgerů bylo poté rozborem DNA zjištěno koňské maso také v populárních masových kuličkách, které ve svých koutcích s občerstvením nabízí obchodní řetězec IKEA. "Obě zásilky jsou pozastaveny, a tedy nepropuštěny do tržní sítě. Jde o 760 kilogramů kuliček a 360 kilogramů hamburgerů," uvádí tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. V rámci systému rychlého varování RASFF varovali před zmíněným zbožím kontroloři také ostatní členské státy Evropské unie.

Společnost Bidvest, o které zde byla mimo jiné řeč, je spojena již s prvním případem nálezu koňského masa ve výrobcích označených jiným složením, ke kterému došlo v minulém týdnu. Jednalo se o produkt Lasagne Bolognese Nowaco 400 g od lucemburského výrobce. Ostatní mražená hotová jídla Nowaco si firma Bidvest vyrábí sama ve své továrně v Opavě-Jaktaři, a to především z českých kontrolovaných surovin.

„Celá situace nás velmi mrzí a podvodné jednání lucemburského výrobce, které se dotklo mnoha evropských zemí a prodejců, již řešíme právní cestou. Všem našim zákazníkům se za vzniklé problémy omlouváme," řekl nám tehdy k případu ředitel prodeje společnosti Bidvest Czech Republic s. r. o. Jan Tajovský.

Nyní ale bude nejspíše nucen vystoupit s omluvou další.

Pro ty, kteří netuší, co má Bidvest společného s opavským Nowacem uvádíme, že prvně jmenovaná jihoafrická společnost vstoupila do Nowaca v roce 2009 jako strategický partner a vloni již došlo i k přejmenování skupiny Nowaco na Bidvest.

Firma Bidvest Czech Republic s. r. o. má být v současnosti největším distributorem mražených, chlazených a čerstvých potravin i nepotravinářského zboží v České republice a sdružovat pod sebou mimo jiné právě i značku Nowaco, pod kterou pak distribuuje zboží do obchodních sítí.

Poznámka: Řešíme snad u nás každou koninu?

„No bože, tak prostě snědli koňské maso," zní z úst mnoha lidí. Podle odborníků je přece v mnohém ještě lepší než jiné druhy masa. A nutriční hodnoty? Ty taky nejsou vůbec k zahození. Navíc nelze očekávat, že by na jatkách vzali pod nůž Železníka, anebo nějaká steroidy a nebezpečnými látkami nadopovaná zvířata.

Ano, zdraví nebezpečné s největší pravděpodobností tyto potraviny vskutku nejsou a za války bychom si možná olízli všech pět prstů, kdybychom se ke konině dostali. O to tady ale vůbec nejde. Hlavní úlohu v téhle tragikomedii hraje morálka. Jak se může stát, že si člověk v domnění, že si kupuje polotovar zhotovený z hovězího, domů odnese a uvaří maso koňské? Co když se jedná o milovníka těchto zvířat, který se najednou dozví, že jednoho z tvorů, které celý život chránil, před časem nevědomky strávil?

Ano, když jdu do obchodu koupit cukr, jsem myšlenkami jinde a namísto toho hodím do vozíku rýži, pak se můžu zasmát a říct si: Jsem blbec. Když si ale koupím věc, o které mi tvrdí, že je něčím, čím není, pak můžu jen hořce zaplakat a říct si: Tohle nemá omluvu.