Mezi Edovy největší vzory patří například Zdeněk Pohlreich a jednou by rád dosáhl stejného umu jako on. Toho mimochodem, sleduje v kuchařských show už od svých desíti let s obrovským zájmem a touhou si jednou něco takového taky vyzkoušet.

Poštestilo se mu. Když se v Obchodním a společenském centru Breda&Weinstein konala před nedávnem kuchařská show, přihlásil se jako dobrovolník, aby pomáhal šéfkuchaři restaurace U Babičky a Ka-Varna Radimu Svačinovi a známému kuchaři Radku Šubrtovi. Ti si všimli nejen jeho extrémního zápalu pro věc, ale také nadání.

„Lidí jako je Eda si cením. Přestože je mu teprve čtrnáct let, jde do všeho s chutí," vysvětlil Radim Svačina.

Ten se rozhodl, že po kuchařské show bude Edovi pomáhat, a vzal si ho pod svá křídla. Kdykoliv tedy Eda chce, zavítá do restaurace U Babičky, kde může být k ruce a něčemu se taky přiučit. Hodně mu ale dala také samotná kulinářská show. „Zaujala mě tvorba čokoládové pěny. Už mám stažený recept a určitě ji taky zkusím udělat," těší se Eda.

Přestože se to nestává tak často, Eda rád uvaří i pro rodinu doma. „Mezi mé oblíbené recepty patří kuře na smetaně, to mi jde. Ve škole jsme ve vaření ale zkoušeli i guláš, ten taky vařím rád."

Když se usměvavého čtrnáctiletého hocha zeptáte, jestli raději vaří, nebo jí, dlouho s odpovědí neváhá: „Samozřejmě že vařím. K tomu ale patří přece i ochutnávání," vysvětluje. O tom, že se jednou bude chtít stát kuchařem, už v tuto chvíli asi nikdo nepochybuje. Během cesty ke svému cíli se ale rozhodl na sobě pracovat, proto se také od Nového roku přihlásil do kroužku vaření ve středisku volného času.

Mladý talent si bude hýčkat také sám Radim Svačina. Ten mu před nedávnem dal velmi hodnotný dárek. Knihu Zdeňka Pohlreicha podepsanou samotným autorem. „Učit Edu mě baví. Na jedné straně by někdo mohl říct, že je ještě čas, ale rád bych s ním dál pracoval a jeho zájem postupně rozvíjel," dodává Radim Svačina.