Reklamní letáky obchodů, nabídky nejrůznějších služeb a slev. Každodenní nezvaná návštěva našich domácností.

„V našem domě nám jen za dnešek do schránek naházeli přesně padesát dva různých letáků a reklam. S částí se ani neobtěžují dávat do schránek, prostě to hodí na schody před dveře,“ postěžovala si Zdeňka Kopecká z opavské ulice Na Rybníčku.

Podobnou zkušenost mají i jiní. Také hned za rohem v Mírové ulici nemají z reklamy radost. „My tu máme jednu schránku pro tři byty a je věčně plná letáků. Pak mezi tím hledáte dopisy, nebo něco důležitějšího. Strašně to obtěžuje,“ svěřil se muž zametající před jedním z domů.

Bohužel nepomáhá ani cedulka, že o reklamu není zájem. Zrovna o víkendu jsme viděli mladíka na kole, který rozdával letáky po způsobu amerických filmů. Brigádník. Jel na kole po chodníku a letáky jen tak házel ke dveřím. Bez počítání a bez ohledu na to, že někde o ně nemají zájem.

Několik jich tak přistálo i u dveří mateřské školy. Zřejmě, kdyby děti projevily zájem o levný prací prášek, jedinečný způsob, jak zhubnout bez jo-jo efektu nebo ta zaručeně nejlepší plastová okna. Fajn. Reklama je nutná, a tak ji lidé tolerují. I když je často obtěžuje.

Ale nastává druhá otázka. Co s desítkami, spíše stovkami, letáků poté, co si je možná někdo přečte? Recyklovat je? Sběrny o ně nestojí, lidé je tam zadarmo neponesou. A tak končí v kontejnerech. Když je plno, válí se kolem. Nebo vylétnou komínem, když si někdo chce přitopit.

Diskutujte: Obtěžují vás reklamní letáky? Dostáváte je i když máte na schránce cedulku, že o ně nemáte zájem? Co s nimi děláte?