Během uplynulých měsíců jméno Martina Šonky vešlo do povědomí české veřejnosti ještě razantněji, než tomu bývalo dříve. Akrobatický pilot je totiž od roku 2010 účastníkem světové série prestižních závodů Red Bull Air Race.

Jenom pro upřesnění, závodníci při těchto podnicích ve svých letounech dosahují rychlosti okolo 370 kilometrů za hodinu, vyrovnávají se s přetížením 10G a musí kličkovat mezi pětadvacet metrů vysokými pylony, což v daných podmínkách klade obrovský důraz na přesnost.

Ne nadarmo je tento šampionát přezdíván jako nejrychlejší motorsport na světě. Sledují ho miliony fanoušků a koná se v takových destinacích jako Abu Dhabi, Indianapolis v USA a podobně.

Loni Martin Šonka v konkurenci nejlepších světových pilotů obsadil v seriálu druhé místo, když o celkový primát přišel až v posledním závodě. O to víc se na něj v Dolním Benešově těší.

Dokument o Martinu Šonkovi

Zdroj: Youtube

„Je to obrovská čest mít na našem letišti takovou osobnost. Red Bull Air Race je divácky nesmírně atraktivní. Dá se říct, že se jedná o leteckou obdobu formule 1. Martin by u nás měl ukázat některé z triků, které předvede ve svém letadle,“ řekl Deníku ředitel dolnobenešovského leteckého dne Jiří Petrus.

Den letiště 2018 v Dolním Benešově, jak zní oficiální název akce, ale nebude pouze o Martinu Šonkovi. Vystoupí i další letečtí akrobaté, chystají se seskoky parašutistů, vyhlídkové lety a spousta dalších věcí.

„Musím přiznat, že letecký den takové velikosti se u nás v Zábřehu hodně dlouho nekonal,“ připustil hlavní organizátor.

Velkolepé oslavy jsou na místě. Letos si totiž dolnobenešovské letiště připomíná 90. výročí vzniku. To v Zábřehu, které zítra bude mezi 9. až 16. hodinou hostit letecký den, ovšem není původní. Vzniklo až v šedesátých letech.

Jeho předchůdcem bylo nedaleké letiště na bohuslavickém katastru zprovozněné v roce 1928. Později ho nahradilo právě to zábřežské.

Ilustrační foto.
V Hlučíně budou mít další radar
Ilustrační foto
Zubní pohotovost v Opavě bude uzavřena