Možnost používat bez poplatku internet prostřednictvím wifi je dnes téměř samozřejmostí. Bezdrátové připojení má dnes doma skoro každý, ale jak to chodí třeba ve veřejných prostorách?

Ve slezské metropoli se mohou lidé zdarma napojit na „městskou“ wifi ve všech budovách magistrátu, čili jak v Krnovské ulici, tak v centru na Hlásce na Horním náměstí.

Výstupy na Hlásku jsou každou sobotu. Z vyhlídky mají návštěvníci Opavu jako na dlani.
Opava z nebes. Podívejte se: Hláska nabízí působivý pohled na město

„Prostory v budovách Krnovská 71B a D jsou signálem wifi pokryty stoprocentně. V budovách na Horním náměstí 67 a 69 je pak pokrytí devadesátiprocentní a v Krnovské 71A a C je to osmdesát procent. Přístup k síti je pro koncové uživatele bezplatný, tedy nikoli za úhradu, ať už formou přímé platby, nebo jinými formami protiplnění. Je poskytován bez reklam a bez povinnosti poskytnout osobní údaje,“ upřesňuje opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

Obecně je známo, že na internetu lidé brouzdají i na Dolním náměstí. Radnice tady nechala zřídit wifi pro trhovce, a to kvůli nutnosti používání EET pokladen. Existuje zde ale i městská síť pro širokou veřejnost. A připojíte se třeba i na zastávce u divadla. Tady totiž od října 2017 stojí takzvaná chytrá lavička, nabíjená sluneční energií. A i toto posezení poskytuje lidem internet zdarma.

Sanatoria Klimkovice
Sanatoria Klimkovice začnou testovat klienty. Příští týden jich má přijet 200

V minulých měsících se na radnici hovořilo o tom, že wifi bude v Opavě rozšířena do dalších míst s větší koncentrací lidí. Třeba na Horní náměstí, Ostrožnou ulici nebo do parků kolem centra. Jenže tato vize zatím trochu vázne.

Město už loni vyhlásilo jednu soutěž, jenže se do ní přihlásil jen jeden zájemce, který ale nebyl schopen garantovat rychlost připojení tak, jak ji chtěl magistrát. A proto skončil tendr nezdarem. Nové výběrové řízení zatím vyhlášeno nebylo, vše totiž zabrzdil koronavirus. Jestli a kdy k nové soutěži dojde, zatím není jasné.

Pokud jste hospitalizováni ve Slezské nemocnici a bez internetu nedáte ani ránu, nemusíte propadat panice. I v tomto zařízení se můžete zadarmo připojit k wifi. Potřebujete k tomu ale speciální „poukaz“.

Pastva se skotským náhorním skotem u Švýcárny.
Na Pradědu se pasou poníci i krávy, pomáhají udržet pestrost horských luk

„Wifi je pro naše pacienty dostupná na všech lůžkových odděleních a také na mnoha ambulancích, případně v jejich blízkosti. Samozřejmě také v našem Transfuzním centru, na vrátnici a na ředitelství. Připojení k síti je možné i mimo budovy, záleží však na pokrytí. Pacienti používají pro připojení voucher, který na vyžádání dostanou od personálu nemocnice, obvykle od sestry na konkrétním oddělením, případně v ambulanci,“ vysvětluje mluvčí Slezské nemocnice Jiří Krušina.

Voucher, který je obvykle platný deset dní, obsahuje kód. Pacient se připojí a pokud je jeho pobyt v nemocnici delší, může si samozřejmě po deseti dnech bezplatně zažádat o nový přístup.