Takovéto ráno prožili v pondělí lidé ve velkoskladu zeleniny v Malých Hošticích.

„Operační středisko převzalo patnáct minut po šesté hodině informaci o mladé ženě s epileptickým záchvatem v areálu místního velkoskladu zeleniny. Na místo byla proto vyslána nejbližší posádka rychlé zdravotnické pomoci a vozidlo randez-vouz s lékařem. Po příjezdu však záchranáři zjistili, že situace je zcela odlišná od původního hlášení,“ popisuje událost tiskový mluvčí krajské záchranky Lukáš Humpl.

Jak redakci potvrdil, oba pacienti byli intoxikováni zplodinami kvašení, které se nahromadily v nádrži. „Záchranáři proto museli přivolat další posádku, hasiče a policii. Muže ve věku pětadvaceti let se kolegům podařilo vytáhnout mimo nádrž,“ pokračuje Humpl s tím, že při jejich příjezdu přetrvávala u muže porucha vědomí a byl podchlazený.

„Záchranáři mu podali kyslík, zajistili žilní vstup a podali potřebné léky. Stav postiženého se zlepšil a muž byl transportován na interní ambulanci Slezské nemocnice v Opavě,“ řekl.

Ženu v hlubokém bezvědomí museli podle jeho slov z nádrže vyprostit až přivolaní hasiči. „Její stav byl vážný, zasahující lékařka musela zajistit dýchací cesty pacientky intubací a připojit ji k umělé plicní ventilaci. Po prvotním ošetření byla žena předána do péče anesteziologicko-resuscitačního oddělení Slezské nemocnice v Opavě,“ dodal Humpl.

Jak uvedl tiskový mluvčí hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela, opavští hasiči si dosud takový případ nepamatují. „A to i přesto, že tradiční výroba kysaného zelí je používána v tomto regionu bez větších následků minimálně desítky let,“ řekl Kůdela.

K události se vyjádřil také tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský. „V současné době je celá záležitost předmětem dalšího šetření. Bude se zkoumat, jakým způsobem mohlo dojít k porušení bezpečnosti práce a například i k porušení technologických norem při výrobě a ukládání nakrouhaného zelí při procesu kvašení,“ uvedl Černohorský se slovy, že se na celém případu projevily zřejmě i nepříznivé povětrnostní podmínky, kdy v dolní části kádě zůstal hlavně oxid uhličitý a možná i metan.

A co na vše říká ředitel Zelenina, a. s. Opava-Malé Hoštice Vítězslav Věncek? „Z mého pohledu je to hodně nafouklé. Všichni jsou v pořádku a provoz funguje dál. Nic závažného se nestalo, šlo o shodu okolností. Stala se věc, která nemá obdoby, a já doufám, že se z ní všichni poučili,“ řekl naší redakci Věncek.