Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistr výčepní Roman Chybík: Potrpím si na nachlazené sklenice a kvalitní servis

Hradec nad Moravicí, Opava – Výčepní Roman Chybík pracuje ve Sport Restauraci v Hradci nad Moravicí už nějaký ten pátek. Mezi hosty je jeho umění doslova vyhlášené. Není to tak dlouho, co ohromil porotu ve finále soutěže Gambrinus Mistr výčepní, které se uskutečnilo v restauraci Farma v Moravskoslezském Kočově nedaleko Bruntálu.

5.4.2013
SDÍLEJ:

Výčepní Roman Chybík (uprostřed) z hradecké Sport Restaurace se stal letošním vítězem soutěže Gambrinus Mistr výčepní pro Moravu a Slezsko.Foto: DENÍK / Dalibor Otáhal

Každý ze čtrnácti finalistů z Moravy a Slezska měl za úkol načepovat desítku a také dvanáctku. Porota samozřejmě dbala na čistotu výčepu i samotných sklenic a soustředila se také na servis. Nejlépe ze všech to zvládl Roman Chybík, který se na finálové kolo soutěže ani nějak zvlášť nepřipravoval.

„Vítězství si samozřejmě velmi vážím. Musím říct, že jsem speciálně netrénoval. Koncentroval jsem se čistě na sebe, abych byl takový, jak mě lidé znají z naší restaurace," uvedl letošní Mistr výčepní.

Sázka na přirozenost vyšla stoprocentně, byť velké pomoci se mu dostalo také od majitele podniku, v němž se prakticky naučil řemeslu výčepního. A sice opavské restaurace U Hořínků. „Dělal jsem zde tři roky. Pocházím z Osoblahy a do Opavy jsem přišel za prací. Pan Hořínek mi dal šanci a já se v jeho podniku naučil všem základům. Strašně moc mi to dalo. Vždyť tato restaurace měla vítězku v letošním regionálním kole," vysvětloval Roman Chybík a následně prozradil, v čem spočívala ona pomoc.

„Poradil mi něco ohledně čištění sklenic. Možná to rozhodlo," popisoval výčepní, jenž po příchodu do slezské metropole začínal ve stěbořické Rybářské baště.

Roman Chybík při čepování dodržuje několik základních pravidel. Jak sám říká, na některé věci je skutečně pes. Možná i proto je mezi hosty tak oblíbený. „Kladu velký důraz na správně nachlazené sklenice. Některým našim štamgastům je třeba i namražuju. Dále pak je nutné, aby bylo vše v pořádku také v souvislosti se servisem. Nandat podtácek, donést pivo na podnosu a nesahat na vrchní část sklenice," poznamenal Roman Chybík a ještě dodal: „Nechci se nějak chvástat, ale hosté si mě pochvalují."

I sám výčepní ze Sport Restaurace na Hradci sleduje, jak si počínají jeho kolegové v jiných podnicích. Za jeden z nejhorších prohřešků považuje, když výčepní u točení piva kouří: „Vidět tohle v restauraci, tak se na podpatku otočím a jdu pryč. Za pivo dám klidně i šedesát korun, ale musí se mi dostat odpovídajícího servisu. Když je vše tak, jak má být, neváhám dát velkého tuzéra. Hodně si na to potrpím. Asi je to taková nemoc z povolání."

Petr Dušek

Autor: Redakce

5.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Kylešovice se dočkají nových hřišť, chodníků i osvětlení

ZŠ Kylešovice, třída I.A

Představujeme prvňáky ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Lékaři jdou do stávky. Většina jich ve středu své ordinace neotevře

Důvodem protestu praktických lékařů je vydávání elektronických receptů i nižší úhrady od pojišťoven.

Basketbalisté míří na Folimanku prodloužit neporazitelnost

/POZVÁNKA/ Souboj dvou doposud neporažených týmů v basketbalové Kooperativa NBL nabídne středeční duel na pražské Folimance. Domácí Vysokoškoláci hostí Opavu.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje a lídr hnutí ANO 2011 za Moravskoslezský kraj jako host on-line rozhovoru Deníku odpovídal na dotazy čtenářů.

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Kandidát ČSSD na poslance Parlamentu ČR Milan Čichoň byl v pondělí hostem on-line rozhovoru Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení