„Nejdříve jsme hospitalizovali maminku, u které byl průběh onemocnění nejdramatičtější. Při zjišťování příčiny jsem přišli na to, že rodina pije kozí mléko. Asi o dva dny později u nás skončily i její dvě dcery ve věku čtyř a šesti let,“ popsal včera lékař infekčního oddělení Slezské nemocnice Opava Ivo Hiemer s tím, že u všech tří pacientů se jednalo o takzvanou alimentární nákazu. „Znamená to, že nakáza se na člověka nepřenese přímo z klíštěte, které je přisáto na jeho kůži, ale prostřednictvím zvířete, v tomto případě kozy,“ vysvětlil lékař s tím, že u této formy nebývá průběh až tak dramatický.

„Většinou se objeví teploty, bolesti hlavy, méně často ale dochází například ke zvracení,“ upřesnil Hiemer. Tímto případem se momentálně zabývají i hygienici. „Ve spolupráci s krajskou veterinou provádíme vyšetření koz, od nichž rodina z Opavska pila nepasterizované mléko. Přestože musíme počkat na výsledky laboratorního vyšetření, přikláníme se k názoru, že nákaza pochází od koz,“ sdělila vedoucí protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě Irena Martinková. Dodala, že stejným způsobem se v listopadu 2005 nakazila pětičlenná rodina z oblasti Podvihovského mlýna na Opavsku.

„Klíšťovou encefalitidou tehdy onemocněli starší manželé, jejich syn a dvě vnučky,“ doplnila hygienička. Podle odborníků je velmi nebezpečné pít kozí či kravské mléko, které je nesvařené, zvláště v oblastech, kde se vyskytují infikovaná klíšťata. Nejohroženějšími oblastmi v rámci kraje jsou Opavsko, Bruntálsko, Krnovsko, Šumpersko, Jesenicko, ale také východní části Ostravska.