Dva týmy sem poslal Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (HZS MSK), třetí přijel ze Zlínského kraje.

Moravskoslezští hasiči sestavili celkem tři mobilní odběrové týmy, které začaly pracovat od pondělí na území celého kraje. Vzorky odebírají především mezi občany, kteří nejsou schopni podstoupit odběr ve fixních odběrových místech, a také ve vybraných sociálních zařízeních na území kraje.

Každý tým, který tvoří kvalifikovaný zdravotník z řad profesionálních hasičů a řidič hasičského vozidla, odebere vzorky na základě požadavků Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě a předá Zdravotnímu ústavu v Ostravě.

Odběr vzorků na Covid-19 ve Frýdku-Místku.
Hasiči vytáhli do boje s covidem. Začali odebírat vzorky

Tyto tři týmy byly vytvořeny na základě Dohody o zajištění součinnosti, uzavřené mezi HZS MSK a KHS, která rozpracovává dohodu, uzavřenou na celostátní úrovni mezi Ministerstvem zdravotnictví, MV-Generálním ředitelstvím HZS ČR a Zdravotnickým zařízením Ministerstva vnitra. Pracovat budou celý týden vždy od 8 do 20 hodin, včetně víkendů.

Hasičské mobilní odběrové týmy se mají zaměřovat na odběry vzorků od „významného kontaktu“, tedy osoby, s níž se dostával člověk již pozitivní na Covid-19 do bližšího kontaktu. Hasiči odeberou vzorky u potenciálního pozitivního člověka u něj doma a odevzdají je po návratu do Ostravy. 

V pondělí hasiči například odebírali vzorky v Integrovaném centrum Žirafa ve Frýdku-Místku, ve středu je čeká Domov pro seniory Čujkovova v Ostravě-Zábřehu.