„To jsou špalíry už od rána,“ komentují v autokempu na Morávce, jenž mají – vzhledem k ročnímu období i protinákazovým opatřením – mimo provoz. Naprostá většina cyklistů, motorkářů či automobilistů pokračuje dále na výlety. K nim zajíždějí jen vlastníci celoročních stání, aby si po zimě zkontrolovali „ustájené“ karavany nebo obytné vozy.

Stání u sousoší partyzánů před přehradou je zaplněné, stejně jako to na Úspolce za vodní nádrží, vozidla jsou u odbočky se zákazem vjezdu na Slavíč a na posledním povoleném parkovišti u Bebka se dá v souvislosti s volnými místy hovořit jako o nouzovém stavu. Do přírody vyrážejí osádky ještě v rouškách, sami v lese poté ochranu většinou sundají.

„Je třeba se vyvětrat!“ tvrdí Láďa a Radim z Jablunkovska sedlající silné terénní motocykly Honda a BMW. Kromě kochání se při jízdě podle svých slov tento den na silnici 4774 zdraví máváním s jinými motorkáři. Objíždějí i další příznivce jedné stopy sázející ovšem na vlastní pohon. Totiž cyklisty, kterých se především v teplejší sobotu objevuje spousta.

České dráhy chystají změny v jízdním řádu.
V krajích začíná nová vlna omezení na železnici. Zmizí až třetina vlaků

„Osmdesát kilometrů,“ přibližuje Pavel na závodním cyklospeciálu denní plán (půlku má za sebou u Bebka, zbytek pošlape domů do Havířova). Za zákaz vjezdu na „konečné“ smějí jen auta chatařů či chalupářů s povolením. A navzdory vládnímu doporučení zůstávat kvůli koronaviru doma, i tady rekreační lokality ožívají. Zejména se udržuje a opravuje.

„Pokutovat je, vždyť se tam shlukují!“ zlobí se hospodář žijící trvale na východním konci Morávky. Myslí tím výletníky, které při práci na svém pozemku sleduje pendlovat tam i zpět celý den. Policisty prý během soboty nespatřil. Na rozdíl od cyklistů a turistů bez povinné ochrany obličejů. Těm kupodivu ani nevadí, že se nemohou stavit na občerstvení…

Čáp Viktor na jednom z komínů kunínského zámku. Ilustrační foto.
Viktor a Markéta jsou zpátky! Kunínský čapí pár už sedí na komíně

V hospůdce U Bobra je sice též zavřeno, avšak v areálu ležícím u splavu na říčce Morávce v Raškovicích návštěvníci jsou. Skáče tu otužilkyně do vody (svědci se nedokáží shodnout, zdali s rouškou na obličeji) i Izabela s Patrikem na venkovní trampolíně. „Jezdíme často ven, nechceme s dětmi zůstávat doma,“ dodává jejich máma Míša z Havířova.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník