„Moštujeme jablka a hrušky, a to každou sobotu od půl osmé. Zájem lidé je velký, a proto je nutné se dopředu telefonicky objednat. Obvykle pak bývá do dvaceti minut vše hotovo, lis pojme až devadesát kilogramů ovoce, stíháme tak obsloužit tři zákazníky za hodinu," uvedl předseda Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Opava Město Lubomír Fišer.

Ovoce, které lidé přinesou, nemusí být úplně čisté, pracovníci moštárny je umyjí. Nesmí však být přezrálé, nahnilé a krájené, moštují se celé kusy. Minimální množství jedné dávky moštování je třicet kilogramů. Zájemci doma nesmí nechat dostatečný počet kanystrů na mošt a rovněž i pytle na vylisovaný odpad, který si lidé odvážejí zpět.

Objednat ovoce k moštování mohou zájemci na čísle 774 946 910.

OVOCE MOŠTUJÍ TAKÉ PRO ŠKOLY

Už čtvrtým rokem vyrábí v Opavě zcela zdarma mošt také pro děti z mateřských a základních škol, přesněji tedy pro žáky prvního stupně.

„Děti spolu s paní učitelkou se k nám objednají a třeba v době, kdy jdou dopoledne na procházku, k nám přijdou. Podívají se, jak to u nás funguje, jak se zpracovávají jablka, sami si to mohou i vyzkoušet a mošt ochutnat. Máme z toho obrovskou radost, když vidíme, že jsou z návštěvy nadšené. Moc nás to těší," konstatoval Lubomír Fišer.

Moštárnu navštěvuje kolem dvaceti škol z celého okresu.

Vyrazit mohou zájemci třeba také do moštárny ve Štěpánkovicích, kde moštují třeba i hroznové víno. „Samozřejmě klasika jsou jablka a hrušky, ale i s vínem občas někdo přijde. Před nedávnem to byly ještě švestky. Ale moštovat se dá prakticky všechno, většinou to bývá méně kvalitní ovoce, ze kterého vyrábíme buď mošt nebo kvas.

Zájem je, řekl bych, poměrně velký, ale už to není tak jako kdysi. V dnešní době lidé mají zahrady spíše na okrasu než na užitek," podotkl předseda Českého zahrádkářského svazu ve Štěpánkovicích Emil Kurka. V místní moštárně nemají stanoveno žádné minimální množství ovoce, které si zájemci musí přinést a ovoce moštují každý čtvrtek od šestnácti do osmnácti hodin.