„Počty covidových pacientů se ve všech nemocnicích mění z hodiny na hodinu. V Moravskoslezském kraji máme ještě rezervy, co se týče standardních lůžek. Ovšem lůžka intenzivní jsou na hranici kapacit. V rámci kraje jsme schopni pacienty přesunout do jiného zdravotnického zařízení, nevozíme je do jiných krajů," uvedla k aktuální situaci v nemocnicích v Moravskoslezském kraji jeho mluvčí Nikola Birklenová.

Na lůžkách JIP v Moravskoslezském kraji bylo k 19. březnu celkem 185 pacientů.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
Do ČR dorazí v dubnu vakcíny Johnson & Johnson. Očkovat je budou praktici

Podle pátečních informací hygieniků jde v Ostravě o 787 potvrzených případů, okres Karviná má hlášeno 629 potvrzených případů. Následuje Frýdek-Místek s 578 případy, dále Opava 456 případů, Nový Jičín 359 případů a Bruntál se 358 případy.

Zdroj: KHS OVA

Co se týče počtu pozitivních případů v jednotlivých okresech za uvedené období (od 16. do 19. března) po přepočtu na 100 tisíc obyvatel, nejnižší hodnotu vykazuje okres Nový Jičín se 237 případy, nejvyšší hodnotu pak okres Bruntál s 391 případy a okres Frýdek-Místek s 269 případy.

Slovo hejtmana

Jak se Moravskoslezský kraj chystá na očekávaný přesun vlny epidemie směrem na východ k našemu regionu a je na zhoršení situace připravený?

„Silnější vlna se, jak jsme očekávali, pozvolna přesouvá ze západu na východ a lze předpokládat, že tento trend ovlivní i vývoj pandemie v Moravskoslezském kraji. Moc bych si přál, aby nastavená přísná opatření snížila sílu a zpomalila tuto vlnu tak, aby nebyla ohrožena zdravotnická péče o naše obyvatele. Je nutné počítat s tím, že v nemocnicích budou přibývat pacienti, proto hledáme způsoby, jak dále navyšovat intenzivní lůžka, která by mohla začít v našem kraji chybět, už nyní jsme na hranici kapacit," řekl Deníku hejtman Ivo Vondrák s tím, že kraj intenzivně řeš také personální zajištění v nemocnicích.

V zastavěných oblastech musejí mít lidé povinně respirátory.
PŘEHLEDNĚ: Vláda schválila nová opatření. Týkají se sportu, okresů i respirátorů

"Ve spolupráci se Sdružením ambulantních specialistů a Českou hospodářskou komorou se nám podařilo najít tisícovku zdravotníků ochotných vypomáhat v nemocnicích a očkovacích centrech. Do nemocnic také nastoupí na základě rozhodnutí o pracovní povinnosti čtyři desítky mediků. A pokračujeme ve vakcinaci. V kraji se otevírají nová očkovací centra, rozvážíme vakcíny do ordinací praktických lékařů. Doufám, že se nám podaří tuto silnější vlnu ustát. Všichni už jsou z boje s koronavirem unavení, přesto všechny prosím, aby vydrželi a byli trpěliví. Kromě těch, kteří s nákazou bojují v první linii, nám mohou pomoci i lidé. Tím, že budou dodržovat nastavená opatření a budou nám důvěřovat, že jedeme na maximum a naší hlavní prioritou je vrátit život do normálních kolejí,“ dodal Vondrák.

5. stupeň rizika

"Sedmidenní incidence na 100 tis. obyvatel činí v MSK 494,4 případů. 15 % z celkového počtu pozitivně testovaných tvoří věková kategorie 65+, tyto vyšší hodnoty způsobují následný nárůst počtu celkových hospitalizací, kterých je v našem kraji 849, z toho 176 pacientů je na jednotkách intenzivní péče. Nejvyšší výskyt pozitivních případů je pozorován ve zdravotnických zařízeních, ve školách a také ve výrobních podnicích. V posledních dnech index rizika dospěl na úroveň 71 bodů, který dle škály PES představuje 5. stupeň indexu rizika pro ČR," uvádí Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje v tiskové zprávě.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Hejtman Vondrák: Epidemie se přesouvá od západu na východ

V MSK bylo naočkováno 133 021 osob, z toho 35 949 bylo naočkováno také druhou dávkou. Alespoň první dávkou bylo v MSK naočkováno 43 706 osob ve věku 80 let a více a 33 651 osob ve věku 70–79 let. Aktuální epidemická situace ukazuje na přetrvávající komunitní šíření, přičemž převažuje podíl počtu případů s tzv. britskou mutací.

Volná lůžka na JIP (k 18.3. 2021) / jednotky

Zařízení / obsazený počet / celkový vyhrazený počet lůžek ARO+JIP

Bílovecká nemocnice - 0/2

Bohumínská městská nemocnice - 2/4

Fakultní nemocnice Ostrava - 20/54

Karvinská hornická nemocnice - 3/3

Městská nemocnice Ostrava - 19/23

Nemocnice Nový Jičín - 13/14

Nemocnice Podlesí - 5/5

Nemocnice s poliklinikou Havířov - 12/12

Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj - 10/10

Nemocnice Třinec - 11/11

Nemocnice ve Frýdku-Místku - 15/15

Podhorská nemocnice - 6/6

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov - 15/19

Slezská nemocnice v Opavě - 18/18

Vítkovická nemocnice - 10/11

*Pozn. Uvedeny pouze zařízení, která mají vyhrazená lůžka ARO/JIP