V roce 2016 prošla budova domova pro seniory v Rooseveltově ulici kompletní rekonstrukcí, a navíc došlo k definitivnímu odkupu zbývajících částí pozemku. Nastala však otázka, jak jej využít. Mohl se prodloužit park, nabízela se také možnost vybudování zahrádky, kde by probíhaly různé aktivizace klientů či vystavění přístřešku, který by poskytl ochranu před povětrnostními vlivy uživatelům domova, a tato varianta také zvítězila.

„Následně jsem poprosil architekta Jiřího Blažeje, aby mi pomohl s přípravou záměru, jenž jsem předložil zřizovateli, což je Moravskoslezský kraj,“ popsal prvotní nápad ředitel Domova Bílá Opava Michal Jiráska.

Ilustrační foto.
Zamčené zůstanou i některé školy na Opavsku

Objekt má spoustu technických vychytávek, multifunkční se mu přezdívá právem. „Předpokládáme, že zde budou klienti trávit nejen svůj volný čas, ale že altán bude sloužit také aktivizačním činnostem, společenským a kulturním událostem,“ prozradil možnosti využití a dodal, že by zde mohli i komunitně plánovat s vedením města Opavy či pořádat ředitelské porady.

Přístřešek má dvanáct krát deset metrů a pojme až pětadvacet lidí. „Bylo několik alternativ, kam altán umístit, nakonec jsme zvolili zužující se část zahrady s tím, aby byl výhled do všech jejích koutů. Pevná stěna je na jižní straně, takže v létě brání přehřívání objektu a vytváří také intimitu obyvatelům přilehlého bytového domu,“ sdělil architekt Jiří Blažej s tím, že hlavní snahou bylo altán co nejvíce otevřít, nejen sklem, ale i velkými posuvnými dveřmi.

Multifunkční altán už slouží klientům domova seniorů.Zdroj: Deník / Markéta StoškováMultifunkční altán už slouží klientům domova seniorů.Autor: Deník / Markéta Stošková

Konstrukce je ocelová, zastínění objektu umožňují žaluzie, které jsou ovládané motory na dálkové ovladače. Celý venkovní areál je řešen bezbariérově. Investice přesáhla pět milionů korun a zahrnovala i úpravu zbytku zahrady.

Jakub Slavík v dresu Opavy.
Jakub Slavík po derby řekl: Nečekal jsem tak hladký průběh
Bronislav Stáňa - Ilustrační foto.
Bronislav Stáňa: Je to v našem podání trápená

Slovo si vzal také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil a ve svém proslovu obdivoval všechny ředitele za odvahu k přístupu humanizace domovů.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na realizaci této stavby. Panu architektovi za perfektní nápad, klienti v altánu mohou fungovat celoročně. Děkuji také městu Opavě, že se snažíte shánět peníze pro sociální oblast, která je nesmírně potřebuje,“ uzavřel Jiří Navrátil.