O den později pak ve městě proběhne další ročník oblíbené Svatomartinské vinné stezky. Hlavní program započne ve čtvrtek v 11 hodin a 11 minut slavnostní fanfárou z ochozu Hlásky.

„Ve stejnou dobu se na Horním náměstí rozjede prodej Svatomartinských vín a pochutin, které s vínem lahodí. Na odpoledne bude připraven již tradiční svatomartinský průvod, kdy se na cestu vydá svatý Martin na bílém koni se svou početnou družinou,” vysvětlil Jan Černý, ředitel turistické oblasti Opavské Slezsko.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Svatomartinské oslavy doplní svatý Martin i speciální vinná stezka

Průvod vyjde v 15.30 hodin od Obecního domu a přes Ostrožnou ulici zamíří směr Horní náměstí. Doprovod budou Martinovi dělat folklorní soubory Střediska volného času v Opavě, včetně cimbálové muziky, která zahraje na cestu. „Do průvodu zveme všechny občany, protože atmosféra průvodu je vždy ozdobou celých slavností,” doplnil Jan Černý.

Na Horním náměstí přivítá sv. Martina primátor Tomáš Navrátil a otevřením Svatomartinského vína spolu slavnosti zahájí. Na náměstí si budou moci zájemci nadále zakoupit víno a občerstvení. Ve stánku Opavského Slezska si mohou vyzvednout skleničku na víno za vratnou kauci 50 korun. Jakmile po ochutnávce vín skleničku vrátí, dostanou zálohu zpět. Mohou si ji ale i nechat jako suvenýr. V programu, který potrvá do 19 hodin, nebude chybět ani ohňová show, rytířské souboje a další vystoupení.

Svatomartinská vinná stezka již pošesté

V pátek 12. listopadu pokračují slavnosti šestým ročníkem Svatomartinské vinné stezky. Ta opět nabídne mnoho zastávek napříč městem, návštěvníci mohou ochutnat desítky druhů Svatomartinských a mladých vín. Stezka začíná v 16 hodin.