Re-use můžeme přeložit jako znovupoužití. Ve slezské „metropoli“ zatím podobné zařízení nenajdeme, to už se však brzy změní. V areálu sběrného dvora v Jaktaři v ulici Přemyslovců už se pro něj chystají prostory.

„Následně budou probíhat drobné stavební úpravy a vybavení, odhadem koncem prázdnin, nejpozději na přelomu srpna a září bude otevřeno. Částečně se inspirujeme v ostatních městech, kde již mají re-use centrum v provozu, zejména v Příboře a Ostravě, částečně budeme mít svou vlastní koncepci,“ prozrazuje náměstek opavského primátora Michal Jedlička, autor nápadu na zřízení opavského re-use centra.

Včelaři.
Člověk je na včelách v mnohém závislý, ví to i v Hlučíně

Věci sem mohou nosit z kapacitních důvodů jen obyvatelé slezské metropole, naopak prodej za symbolickou drobnou úplatu bude bez omezení, přijet sem na „nákup“ tedy bude moci kdokoli. „Systém bude totožný s příjmem sběrného dvora, tedy bude sloužit pro občany Opavy, kteří prokáží svou totožnost, jedná se o službu našim občanům. V první fázi počítáme s provozní dobou dvakrát týdně, otevírací doba bude kopírovat provoz sběrného dvora v Jaktaři,“ pokračuje Michal Jedlička.

Druhou šanci dostanou v re-use centru třeba zařízení a vybavení domácnosti jako různé nádobí, hrnce, talíře, hrníčky, obrazy, rámy, vázy, dekorace do domácnosti, květináče, ale třeba i CD, DVD, videokazety, hračky, sportovní vybavení nebo knihy. Přijímány ale budou jen předměty čisté a funkční. „Z prostorových důvodů zprvu nebudeme přijímat starý nábytek,“ upřesňuje náměstek s tím, že zpočátku bude obsluha centra zajištěna provozovatelem sběrného dvora.