Do jednoho z tamních rodinných domů byli voláni policisté s tím, že na místě se již nachází také sanitka s lékařem. Ten se pokoušel o resuscitaci čtyřiačtyřicetiletého muže, kterého jeho čtyřicetiletý kamarád našel nehybně ležet na schodech v domě.

„I po několika desítkách minut resuscitace se muže nepodařilo oživit a přítomný lékař u něj stanovil úmrtí z přesně nezjištěné příčiny, bez aktivní účasti a zavinění ze strany cizí osoby a nařídil zdravotní pitvu. Opavští kriminalisté rovněž neshledali známky cizího zavinění a s pitvou souhlasili. V rámci řádné dokumentace celé záležitosti však na místě a v jeho bezprostředním okolí zjistili důvodné podezření z protiprávního jednání na úseku nealkoholové toxikomanie,“ přibližuje mluvčí opavské policie René Černohorský.

Část Olomoucké se na dva dny uzavře.
Řidiči v Opavě pozor! Částí Olomoucké o víkendu neprojedete. Podívejte se, proč

Jak se ukázalo, tak oba muži měli zálibu v pěstování konopí. V domě rostlo 58 rostlin o výšce 80 až 100 centimetrů a dalších 11 rostlin, vysokých mezi 10 a 60 centimetry.

„Schováno měli i 12 gramů sušené zelené rostlinné hmoty využitelné pro toxikomanii, vše bylo ihned zajištěno a zasláno ke speciální chemické expertíze,“ pokračuje mluvčí. Následně bylo zjištěno, že muži nejsou „v branži“ žádnými nováčky.

Samozřejmostí byly důmyslně vybavené prostory, aby se konopí dařilo. Nechyběl zavlažovací systém, speciální hnojiva, regulátory osvětlení a teploty nebo sodíkové výbojky. Už v roce 2018 vypěstovali nejméně 50 rostlin.

Ilustrační foto. Věznice Ostrava-Heřmanice.
Život v opavské ženské věznici se vrací do normálu

Květy usušili, pak se spravedlivě rozdělili a drogu využívali pro svou vlastní potřebu. Pěstitelský pokus v roce 2019 pro ně skončil nezdarem. Zasadili sice opět 50 semínek konopí, ale během růstu všechny kusy zplesnivěly.

„Bezprostředně po zjištění této trestné činnosti byl v pozdních večerních hodinách čtyřicetiletý muž zadržen a umístěn do opavské policejní cely k nutným procesním úkonům. Po nich byl propuštěn a jeho trestní stíhání je vedeno na svobodě,“ dodává René Černohorský.