Jak funguje a jak vybírá své členy speciální tým kriminalistů, kteří násilníka po několika dnech intenzivní práce zastavil? Jaké mají ženy možnosti se před silnějšími útočníky bránit a co si myslí samotné Opavanky: dokázaly by se ubránit nebo ne? Odpovědi na tyto otázky najdete v následujících článcích spolu s příběhem ženy, která se sama stala obětí sexuálního násilí.

 

Přepadená studentka: Chci na to zapomenout

 

Bylo pár dnů před Vánoci, okolo šesté hodiny večerní. Ten den se vracela ze školy pozdě, měla ze sebou kurz angličtiny a před sebou nákup v blízkém marketu. Když k ní zezadu přistoupil vysoký muž, který šel delší dobu za ní, moment překvapení a úleku sehrál své. Nezmohla se téměř na nic. Pokračování tohoto příběhu, který naší redakci pod podmínkou přísné anonymity vyprávěla jedna z dívek, které se staly oběťmi sexuálního násilí, pak běželo podle rychlého scénáře.

„Tak strašně jsem se lekla, že jsem málem omdlela. Když mě táhl do křoví, snažila jsme se mu namluvit, že mám pohlavní chorobu, AIDS, a kdovíco ještě. Vůbec na to nereagoval, jen opakoval, že jestli ještě ceknu, tak mě zabije. Táhl z něho alkohol, pivo a začínal být agresivní,“ vypráví studentka. O tom, co se dělo pak, odmítá hovořit, důležité však je, že nakonec měla obrovské štěstí.

Když ji násilník na ulici napadl, všiml si toho jeden z projíždějících řidičů a zavolal na linku 158. Policisté byli na místě do několika minut, pročesali okolí, až devianta chytili a dívku zachránili. Pak se rozběhl kolotoč lékařských vyšetření, výslechů na policii a nakonec soud. „Dostal jen podmínku, protože prý byl do té doby bezúhonný. Pamatuji si, že mu soudce doporučil, aby nepil alkohol, že u něho vzbuzuje agresivitu. A taky ho snad léčili na psychiatrii. Dnes určitě už zas běhá po svobodě. Jen doufám, že už to nikdy na nikom nezopakuje,“ dodává studentka, která si přeje jediné: zapomenout.

 

 

Paměť policisty dostala útočníka

Když letošního 9. ledna přišly na opavskou policejní stanici dvě ani ne dvacetileté dívky oznámit, že je v Opavě na Riegrově ulici před základní školou T. G. Masaryka, každou v jiný den sexuálně napadl neznámý útočník, policisté zpozorněli. „Jestliže dojde k nějaké závažné trestné činnosti nebo se nějaká trestná činnost opakuje, vytvoří se speciální tým,“ říká tiskový mluvčí opavské policie René Černohorský.

„Do jednoho týmu se spojili opavští kriminalisté zabývající se násilnou trestnou činností a řadoví policisté, kteří se nejlépe vyznali v místě, kde k činům došlo,“ dodává a vysvětluje, že Opava je rozdělena na úseky. Na každý úsek je přidělen jeden až dva policisté. Ti znají dopodrobna jak prostředí, tak osoby, které se v okolí pohybují.

„Kriminalisté musí znát všechny podobné případy, které se za poslední dobu staly. Navíc spolupracují i s kriminální policií v rámci kraje,“ uvádí René Černohorský. „Konkrétně v Opavě často spolupracujeme s ostravskou kriminální policií, protože zde vždy může být možnost, že pachatel pochází z Ostravy.“ Speciální tým, která měl za úkol sexuálního násilníka dopadnout, byl řízen jak náměstkem ředitele opavské policie, tak velitelem kriminální služby a vedoucím obvodního oddělení.

„Jsou vypracovány speciální bezpečnostní plány, podle kterých se při takové akci postupuje. Důležitou součástí vyšetřování je například vyhodnocování podobných případů z okolí.“ Tato důslednost se vyplatila právě opavskému týmu. „Kriminalista ze speciálního týmu si totiž na základě popisu pachatele, který uvedla jedna z napadených, vzpomněl, že se s takovým mužem při své práci už přibližně před dvěma lety setkal,“ uvádí René Černohorský. I tehdy byl muž podezřelý ze sexuální trestné činnosti. Tu se mu však tehdy ještě prokázat nepodařilo. Dva dny pak dotyčný kriminalista jezdil s kolegy Opavou, než muže odpovídajícího popisu dopadl před poliklinikou na náměstí Slezského odboje. Muž se pak krátce po zadržením ke zmíněným činům přiznal.

„Po dopadení je důležité dokázat pachateli co nejvíce jím spáchaných trestných činů. Často se totiž přiznají jen k jednomu, i když jich spáchali víc,“ dodává policejní mluvčí s tím, že teď se kriminalisté, kteří devianta lapili, budou snažit případ co nejdříve uzavřít.

Zachovala jsem chladnou hlavu, tvrdí studentka

Jak jsou na tom obyvatelky Opavska? Uměly by se násilníkovi ubránit? Například devatenáctiletá studentka Hana Cihlářová z Jakartovic by se podle svých slov zřejmě ubránit dokázala. „Samozřejmě záleží na dané situaci. Už čtyři roky chodím na bojové umění Seitedo,“ řekla Hana Cihlářová, která obtěžování zažila na vlastní kůži. „Už se mi stalo, že mě někdo obtěžoval. Naštěstí jsem se vymanila. Zachovala jsem chladnou hlavu a ten člověk pak sám odešel,“ popisuje svou zkušenost.

Patnáctiletá Gabriela Víchová se Opavou v noci chodit nebojí. „Ubránit bych se asi uměla,“ odůvodnila svá předchozí slova. Strach z noční procházky Opavou nemá ani jednadvacetiletá Irena Křížkovská z Velkých Hoštic. „Jestli bych se ubránila nevím, ale myslím, že ne,“ uvedla Irena Křížkovská s tím, že negativní zkušenost nemá. Případnému násilníkovi by se dokázala, jak sama tvrdí, ubránit šestnáctiletá Lucie Bašarová z Opavy. „Určitě se nebojím. Ještě jsem s tím neměla osobní zkušenost, ale jsem přesvědčena, že bych se ubránila,“ zmínila.

To, že se není čeho bát, si myslí šestnáctiletá Kateřina Borská z Bratříkovic. „Měla jsem zatím štěstí, žádného násilníka jsem nepotkala. Řekla bych, že jsem schopna se ubránit,“ řekla Kateřina Borská. Noční Opavy se neobává osmnáctiletá Markéta Žingorová. Na otázku, zdali by se dokázala ubránit, odpověděla: „Mám pocit, že bych případný útok ze strany násilníka nedokázala odrazit.“

Sehnat pepřový sprej? V Opavě problém

Jak se může normální žena, která za sebou nemá ani kurz sebeobrany, ani není držitelkou zbrojního průkazu, ubránit před napadením fyzicky zdatnějším násilníkem? Na první pohled jednoduše. Stačí zajít do obchodu a koupit si jeden z několika obranných prostředků, které firmy nabízejí. Tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát, to však ženy s takovouto obranou nemají. Alespoň tedy ne v Opavě. V našem městě je totiž v současné době jedna jediná prodejna, která tyto výrobky prodává.

„Nejčastěji si ženy kupují pepřové spreje. Stojí kolem sta korun a jsou tak z nabízených obranných pomůcek cenově nejvýhodnější. Jejich použití je navíc jednoduché a nevyžaduje žádnou důkladnou přípravu,“ říká prodavačka prodejny Myslivost na Olomoucké ulici v Opavě, která si však nepřeje uvést své jméno. Právě zde, nedaleko nevábně vyhlížejícího a zpola opuštěného vlakového nádraží Opava-Západ, kde se ženy mohou stát ideálním terčem potenciálního násilníka, si mohou obranné pomůcky koupit. Jinde v Opavě mají v současnosti smůlu.

„Poslední dobou mají naši zákazníci o pepřové spreje mnohem větší zájem než dřív,“ uvádí s tím, že si však není jistá, zda je vzrůstající zájem spojen s nedávnými útoky sexuálního devianta. Ten od konce listopadu do začátku minulého týdne napadl v Opavských ulicích několik žen. Ani jedna z nich se před útočníkem nechránila pepřovým sprejem a před vážnějšími následky je zachránili až náhodní kolemjdoucí.

Prodavačka ve zmíněné prodejně na Olomoucké ulici však upozorňuje, že pepřový sprej není jediným prostředkem, jak případného útočníka zahnat k ústupu. „Některé ženy si raději koupí elektrický paralizér. Je sice dražší, ale o to účinnější,“ říká a vytahuje z vitríny cosi, co na první pohled vypadá trochu jako zbraň. „Tento stojí přibližně 1 400 korun a má v sobě tři sta padesát tisíc voltů,“ vysvětluje a přidává, že i když se zdá nebezpečný, nezpůsobí zasaženému trvalé psychické ani fyzické následky.

Jestliže se paralizér bude zdát ženám příliš robusní a neestetický, má kromě něj a pepřového spreje ještě jednu možnost. Elegantní teleskopický obušek. „Jsou vystřelovací, takže v kabelce ženě mnoho místa nezaberou,“ dodává s tím, že co do prodejnosti a obliby se jak obušky, tak paralizéry nemohou pepřovým sprejům rovnat.

Elektrický paralizér zneškodní útočníka na několik minut

Elektrické paralizéry, pepřové spreje, teleskopické obušky. To jsou výrobky, které napadeným mohou v kritických případech zachránit život. Mnoho žen už však jistě položilo otázku: Jsou obranné pomůcky proti útočníkům dostatečně účinné? Nebo naopak: Nezpůsobím útočníkovi jejich použitím příliš rozsáhlé a dlouho trvající zranění, které by mohlo být považováno za nepřiměřenou obranu? „Elektrické paralizéry, jsou účinné podle toho, na jak dlouho se násilník zasáhne,“ říká prodavačka obchodu Myslivost na Olomoucké ulici v Opavě a vysvětluje: „Půlminutový zásah tři sta padesáti tisíc voltů způsobí útočníkovi křeče a úlek, jedno až dvou sekundový zásah ho srazí k zemi a přivodí mu silný duševní otřes.

Nejúčinnější je však zasáhnout násilníka na dobu tří až pěti sekund. Zasažený spadne, ztratí orientaci a na několik minut je v šoku.“ Ne nadarmo je na výrobku, hned za nápisem „Použití nezanechá psychické ani fyzické následky“, upozornění, že výrobek je prodejný pouze lidem starším 18 let. A jak se používají teleskopické obušky? Jednoduše. Stačí uchopit do dlaně, napřáhnout se a…

Co se týče pepřových sprejů, dělí se na aerosolový, tekutý a pěnový, z nichž nejúčinnější je prý ten posledně jmenovaný. „Pěnový sprej má dosah 1,5 až 4 metry,“ uvádí prodavačka a čte z informačního letáku: „Zásah způsobí pokrytí obličeje pěnou obsahující deset procent pepře. Ta zajistí okamžitý účinek na zasažené sliznici, dočasné oslepnutí, dušnost, dráždivý kašel a silné pálení pokožky.“ Ani pepřové spreje se nesmí prodávat osobám mladším 18 let. Jsou vybaveny bezpečnostní pojistkou proti náhodnému spuštění a sprej je funkční pouze v případě, pokud jím míříte od sebe.