Brzy jí bude teprve devětadvacet let, tři roky už ovšem zapáleně jezdí na chatu do Hořic u Blanska. Řeč je o Evě Bereznaninové z Rudné pod Pradědem. Kouzlo chataření objevila díky příteli Romanovi.

„Momentálně žijeme a pracujeme v Brně. Jsme čím dál tím vděčnější za malý únik na dědinu, která má zhruba 150 obyvatel, a za chatu, která je umístěna přímo v lese. Je před námi ještě kus práce, ale chata pomalu začíná vypadat jako malý dům, ve kterém si dokážeme představit strávit důchod. Co se týká sousedů, jsou to starousedlíci, s babičkou od Romana mají všichni skvělý vztah, takže pokračujeme v udržování dobrých sousedských vztahů,“ popisovala Eva Bereznaninová, která ještě dodala, že k chatě se se svým partnerem dostali poměrně nečekaně.

„Přišli jsme k ní jako slepí k houslím. Romanova babička má už osmdesát let a nebyla schopna se o chatu s velkou zahradou postarat sama. Následně to připadlo mamce od mého přítele. Ponechání ovšem vyžadovalo velkou lidskou sílu, a proto nás jako budoucí dědice poprosila o pomoc. Souhlasili jsme a chataříme tak už třetím rokem. Byť jsme mladí, našli jsme se v tom a baví nás to. Pocházím z Rudné pod Pradědem, malé vesničky na Bruntálsku, a dům se zahradou mi ve městě chybí. Jsem moc ráda, že si to takto mohu kompenzovat.“

ČERSTVÝ VZDUCH I BEZPEČÍ DOMOVA

Stoupající zájem o chataření a chalupaření potvrzuje i Zdeněk Kurečka ze společnosti Reality Kurečka.

„O chaty a chalupy v našem regionu Albrechticka a Osoblažska mají zájem zejména mladé rodiny, zrovna včera jsem řešil typický případ, kdy mladá rodina z Ostravska má dítě trpící alergií a hledá pro ně zdravější ovzduší. Často se pak stává, že se tady nakonec usadí napořád právě proto, že život v aglomeracích na Ostravsku a Karvinsku je pro ně už ze zdravotních důvodů nepřijatelný. Je to ostatně i můj případ, také jsem na Albrechticko přišel před lety z Ostravy a zůstal tady,“ vysvětlil Zdeněk Kurečka.

Úřednice Eva Maislová před bývalým obchodem v Moravici.
Z vesnic na Opavsku mizí obchody, pomůže s jejich zachováním kraj?

Zájemce o chaty a chalupy rozděluje do tří skupin. První skupinu tvoří právě mladé rodiny s dětmi. Ty kromě zdravotních důvodů mnohdy zohledňují také bezpečnost do zahraničí v dnešní nejisté situaci nechtějí jezdit. Ve druhé skupině jsou lidé, kteří mají extrémně náročné povolání a vyhledávají odpočinek v přírodě.

„V poslední době to byla například paní, která pracuje jako vrchní zdravotní sestra na ARU. Její povolání je hodně stresující, proto hledala prostor, kde by měla klid. Třetím typem zákazníků jsou lidé, kterým se zkrátka líbí zdejší krajina a chtějí mít chatu nebo chalupu právě tady. Často se pak stává, že tady kromě zimy přebývají celý rok…“ uzavřel albrechtický realitní makléř.

NA SAMOTĚ U LESA

V podobném duchu pak hovořil také jednatel společnosti 1. opavská realitka Ondřej Veselý, jehož společnost prodává mimo jiné i chaty na Opavsku, Krnovsku či Bruntálsku. „V současné době je enormní zájem o všechny typy nemovitostí, ty rekreační nevyjímaje. Nabídka chat a chalup je omezená, takže pokud se nějaká objeví na pěkném místě a za odpovídající cenu, dlouho se v nabídce neohřeje,“ konstatoval Ondřej Veselý.

Největší zájem je podle něj o oblast Slezské Harty a podhůří Jeseníků. V opavském okrese se chaty nejčastěji soustřeďují třeba v okolí Zálužného či Moravice. Do karet hraje chatám v nabídkách realitek i to, jestli se nacházejí na klidném místě, v blízkosti lesa, hor či vody. „Nejčastěji u nás tyto objekty poptávají lidé ve středním věku, kteří si chtějí splnit sen o romantické chaloupce u lesa,“ uzavřel Ondřej Veselý.

Technoparty se na Hadince konají pravidelně každým rokem.
Na technoparty na Hadinku dorazily čtyři tisícovky lidí