Opuštěné prostory prošly rekonstrukcí, která je v současnosti u konce. „Začátkem prosince nám je dodavatel předá a my je vybavíme příslušným nábytkem a „školkovými" věcmi. Provoz bude zahájený v lednu," říká provozní a technická náměstkyně Slezské nemocnice Judita Žáčková.

Zařízení bude mít šatny, herny, místnosti na spaní, sociální a stravovací zázemí i venkovní hřiště. Všechny stavební úpravy byly hrazené z provozních zdrojů nemocnice. Dotace ve výši 2,5 milionu korun z Evropského sociálního fondu je určená na vlastní provoz.

Nápad na vybudování takového zařízení vznikl už před dvěma lety na základě potíží zdravotních sester. „Nedostaly své děti do mateřské školy, a proto nemohly znovu nastoupit. Nezbylo jim nic jiného než požádat o prodloužení mateřské," vysvětluje situaci náměstkyně ředitele Lenka Hanková.

Původní záměr na vybudování firemní školky v Domově sester však ztroskotal na nedostatku peněz. Když teď nemocnice dostala možnost financovat dětské zařízení z dotace, využila ji a interní průzkum prokázal velký zájem personálu. „Zřízením takového zařízení péče o děti našich zaměstnanců podpoříme personální stabilizaci, kterou nutně potřebujeme a současně budeme naše pracovnice motivovat k věrnosti firmě," dodává Lenka Hanková.

Kapacita počítá s počtem čtyřiadvaceti dětí a přihlášky k umístění dětí už vedení nemocnice přicházejí.

O děti se budou starat profesionální pedagogičtí pracovníci za pomoci studentů střední pedagogické školy. Se spolupracující krnovskou nemocnicí bude Slezská nemocnice v nesoukromých zdravotnických zařízeních první svého druhu v republice. Jedním z hlavních motivů, které její vedení k takovému kroku vedlo, byl návrat lékařek a sestřiček, hlavně na specializovaných oborech a v oborech s nedostatkem pracovníků, na svá pracoviště hned po mateřské dovolené.

„Myslím, že jde o pozitivní počin rovněž i směrem k pacientům, protože spokojený zaměstnanec se rovná spokojený pacient,"míní ředitel nemocnice Ladislav Václavec.