Blade nights Opava. Tak se jmenuje sportovní projekt, při kterém si zájemci mohou projet zajímavá místa slezské metropole na kolečkových bruslích, a to po setmění. Letos se plánují celkem čtyři vyjížďky, přičemž ta první se uskuteční už v sobotu 27. dubna.

„Neúčastnil jsem se pokaždé, ale myslím, že minimálně tak desetkrát už ano. Líbí se mi na tom to, že jde o netradiční noční jízdu, opravdu si kolikrát člověk projede ulicemi, kterými by to za jiných okolností absolutně nešlo, protože tam jezdí auta. Vůbec mi nevadí, že jede tolik lidí pohromadě, o tom to také přece je,“ míní Opavan Jakub Holý, který má v plánu obout brusle i tuto sobotu.

Začínat se bude znovu v ulici U Fortny od Obchodního centra Breda&Weinstein, kde se účastníci začnou scházet už od 19 hodin. Startovní výstřel pak zazní ve 20 hodin.

Jaroslav Svozil - Ilustrační foto.
Stoper Svozil dál kraluje defenzivním statistikám

„Opět bude připravena třináctikilometrová trasa městem, dopředu ji ale nechceme moc prozrazovat, aby to bylo překvapení. Jízda trvá asi hodinu a půl, zjara bývá rozjezd pomalejší,“ přibližuje jeden z hlavních organizátorů akce Jan Krejčíř z oddílu Sportovní Kurzy.cz a bruslařského klubu Luigino.cz.

Na trase, kterou se pořadatelé snaží obměňovat, budou k vidění i opavští městští strážníci. Právě s nimi organizátoři spolupracují, protože vyjížďky si vyžadují krátkodobé uzavření některých silnic.

„K dopravnímu omezení ale dochází minimálně, pro řidiče je to zdržení jen několik desítek vteřin,“ pokračuje Jan Krejčíř a dodává, že jakmile peleton místem projede, uzavírka končí. Cílovou pásku protnou bruslaři znovu u Bredy. Akce se účastní v průměru vždy asi pěti stovka lidí.

Herbert Pavera je starostou Bolatic a zároveň také předsedou Sdružení obcí Hlučínska.
Herbert Pavera: Bojujeme za to, aby měli lidé na Hlučínsku lepší život

„Občas se k nám přidají i cyklisté, jde třeba o rodiče, jejichž děti jedou vepředu na bruslích a oni je doprovázejí vzadu na kolech,“ vysvětluje.

Letošní první noční jízda je připravována s pořadateli opavského asistovaného běžeckého závodu Joy run, jehož pátý ročník se v Městských sadech koná v neděli 19. května. Jde o netradiční závod s handicapovanými dětmi, kdy týmy za pomoci speciálních sportovních vozíčků absolvují trať spolu s handicapovaným soutěžícím. A v sobotu se spolu s bruslaři vydají do akce právě i handicapovaní účastníci.

„V rámci doprovodného programu se budou od 19 hodin rozdávat i trička s motivem Joy runu, získat budou příchozí moci kupony pro zvýhodněné startovné na Joy run,“ upřesňuje Jan Krejčíř.

Jarní trhy. Ilustrační foto.
TIP Deníku: Opavské Farmářské trhy se vracejí na scénu