Radnice tak chce dle svých slov řidiče nejen naučit nový dům využívat, ale zároveň jim chce pomoci v době vysoké inflace a nárůstu cen pohonných hmot. Šoférům nabídne od 1. srpna výrazně zlevněné parkovné, permanentky ale zatím v nabídce nejsou.

Testovací provoz

„Během následujících týdnů chceme sledovat obsazenost a časovou vytíženost parkovacího domu a podle toho pak nastavit nový ceník. Víme, že se musí například stanovit sazba za celodenní parkování pro ty, kteří ráno odjedou do práce a odpoledne se vrací, hodinová sazba pro ně není výhodná,“ říká opavský primátor Tomáš Navrátil.

Parkovací dům ve Skladištní ulici v Opavě. 6. června 2022, Opava.
Úleva pro řidiče. U opavského nádraží se otevírá nový parkovací dům

Testovací provoz má trvat tři měsíce, pak se bude vyhodnocovat. Až do konce července platí původní ceník, první hodina parkování je zdarma, za každou další platí řidiči deset korun. Od 1. srpna začínají platit zlevněné sazby. Hodina parkovného vyjde na pět korun a platit se bude maximálně osm hodin za celý den, maximální denní částka tedy bude činit čtyřicet korun. Víkendy pak budou úplně zdarma.

Prvotní zájem

Na to, jaký byl v uplynulých týdnech o stání v parkovacím domě u nádraží Opava východ zájem, jsme se zeptali na technických službách (TS).

„V době od 6. června (pozn. red. 6. června odpoledne se parkovací dům otevíral pro veřejnost) do 26. července zde zaparkovalo celkem 2727 kusů vozidel. Nejvíce byl vytížen již druhý den, tedy 7. června, parkovalo zde 144 vozidel, dále pak 17. června, kdy se konal koncert Lucie Bílé, to bylo 134 vozidel. Mírně vyšší oproti průměru jsou úřední dny,“ přibližuje nám vedoucí provozovny komunikací TS Opava Josef Polášek.

Slavnostní otevření arkád ve Dvořákových sadech v Opavě, červenec 2022.
Arkády v Opavě už září novotou, to je proměna! Nemožné se stalo skutečností

Podle poskytnutých údajů TS je průměrný počet parkujících aut pětapadesát včetně víkendů a pětasedmdesát v pracovních dnech. Kapacita nového parkovacího domu je 242 vozidel, z toho 210 přímo v parkovacím domě, zbylá místa jsou na přilehlém venkovním parkovišti.

Druhý parkovací dům

Jak již bylo zmíněno, tak prozatím si mohli šoféři zaplatit jen hodinové sazby a to bude platit i pro nadcházející testovací tříměsíční provoz.

„Možnost zakoupení permanentky pro parkovací dům Skladištní v tuto chvíli, vzhledem ke zkušebnímu provozu, není. Avšak tato možnost bude řešena v listopadu právě po vyhodnocení provozu,“ upřesňuje provozně-technický náměstek TS Opava Martin Girášek.

Bývalý obchodní dům Slezanka v Opavě. 19. července 2022,
Opavská Slezanka zatím zůstane na svém místě. Demolice je odložena

Ještě dodejme, že ve městě stojí kromě tohoto nového i druhý parkovací dům na náměstí Osvoboditelů. Další parkování, podzemní, se chystá v parku za Slezankou, toto je ale zatím pouze vize. Stejně jako realizace parkovacích domů v městských částech Kateřinky a Kylešovice a hovoří se i o novém parkovacím domě v areálu Slezské nemocnice.