Během uplynulé neděle Česká televize odvysílala první díl tohoto dvoudílného snímku. Metanol vznikl ze scénáře novinářky Lenka Szańtó, režii obstarala Tereza Kopáčová, která do jedné z hlavních rolí obsadila známého českého herce Lukáše Vaculíka.

Ten v prvním dílu figuruje jako distributor metylalkoholové směsi. O nebezpečnosti jeho obsahu ovšem zprvu nemá tušení.

Film se v prvním díle zabývá začátkem celé kauzy. A právě na něm míří první filmové kroky do Opavy. V některých scénách se totiž objevují zaměstnanci opavské společnosti Fros ZPS, která zaměstnává velký podíl zdravotně postižených osob.

V současnosti vyrábí kuchyňské utěrky, houby, destilovanou vodu a další. V Metanolu nedostává prostor náhodou.

Autoři chtěli dodržet autenticitu, a proto se při natáčení vraceli na místa, která s metylalkoholovou kauzou, v jejímž rámci zemřely více než čtyři desítky lidí, bezprostředně souvisí.

Zaměstnanci firmy Fros při práci.
Firma Fros přichází o zakázky, může za to falešné obvinění

Jedním z nich byl právě areál Frosu v Lepařově ulici. Zde smrtící směs hlavní viníci Rudolf Fian a Tomáš Křepela, které ve snímku ztvárnili David Máj s Tomášem Bambuškem, skutečně míchali.

V hlavní zpravodajské relaci TV Nova se Opavanům tehdy nabídl nezapomenutelný pohled na dopravní značku označující Opavu a pod tím dodatek Město smrti.

Fros ovšem s distribucí metylalkoholu na trh s alkoholem neměl nic společného. Naše redakce se v tomto týdnu spojila s jedním z jednatelů a spolumajitelem společnosti Tomášem Fládrem, aby s odstupem času zavzpomínal na nařčení, které je mohlo připravit o řadu důležitých obchodních partnerů.

„Tenkrát nám strašně pomohl státní zástupce, který nás v celém případu označil jako svědky. Po tomto rozhodnutí se vše naštěstí rychle uklidnilo. Naši partneři se samozřejmě ptali, co se děje, ale potom, co jsme vše vysvětlili, to dopadlo dobře. Nikdo spolupráci nepřerušil. Zvažovali jsme, že se proti reportáži budeme bránit právní cestou, ale nakonec jsme od toho ustoupili,“ komentoval Tomáš Fládr.

Někteří obyvatelé Dolního Benešova si stěžuji na velkozu intenzitu nového veřejného osvětlení. Foto: Martin Petrásek
Dolní Benešov: výměna světel vyvolala diskuse o zdraví

Fros s Tomášem Křepelou, majitelem firmy Carlogic z Řitky u Prahy, opravdu spolupracovala. A to už čtyři roky předtím, než celá aféra odstartovala.

„Vyráběli jsme pro něj různé čističe na auta, později i směsi do ostřikovačů. Při nich se využíval také metylalkohol, který jsme míchali v našem areálu v Lepařově ulici v Opavě. Podobný výrobní proces se využíval i v Polsku. Vůbec jsme ovšem nevěděli o tom, že tato látka putuje na trh s alkoholem,“ pokračoval.

Lukáš Vaculík
V Opavě točili film o metanolové aféře

Tomáš Křepela tedy přinášel své know-how na výrobu směsí do ostřikovačů a v Opavě se to vyrábělo. Tomáš Fládr nechtěl spekulovat, zda dotyčný věděl, jak je látka namíchána a kam putuje. Vzhledem k jeho chemickým znalostem se to ovšem dalo předpokládat:

„Naše předchozí spolupráce byla bezproblémová. Rozhodně nepůsobil tak suverénně a arogantně, jak je představován ve filmu.“

Lukáš Vaculík se objeví ve filmu Metanol.
Česká televize točí podle reálných kauz z Moravskoslezského kraje

Tomáš Fládr svého bývalého obchodního partnera viděl naposledy u soudu ve Zlíně a jen tak ho nejspíš neuvidí. Oba hlavní protagonisté celé kauzy totiž dostali doživotí. Trest jim byl potvrzen na konci letošního března.

Pro firmu Fros bylo natáčení Metanolu nevšedním zážitkem, na který nejspíš jen tak nezapomene.

„Naši zaměstnanci tvořili komparz a ve druhém díle jsem dokonce dostal prostor i já. (smích) Jestli se vám líbil první díl, tak ten druhý je dle mého ještě lepší. Diváci totiž budou mít možnost nahlédnout, jak probíhalo vyšetřování,“ uzavřel Tomáš Fládr.

Pokud ho chcete vidět, zapněte si v neděli 29. dubna od 20.15 Českou televizi.

Více o filmu Metanol a metylalkoholové kauze na Opavsku přineseme v příštím vydání přílohy Region.

z filmu Metanol
Metanol aneb Když vraždí pančovaný alkohol
Ilustrační foto.
Opilý muž zastavoval dopravu