Typickým příkladem jsou mimo jiné Bolatice, kde svou tradiční dožínkovou slavnost uspořádají už dnes. Účastníci průvodu se sejdou v 13.45 u hasičárny a vyrazí na slavnostní mši do bolatického kostela svatého Stanislava. Odtamtud se společně vydají za doprovodu krojovaných dětí, koňských spřežení a alegorických vozů na místní fotbalové hřiště, kde bude vyhrávat hudba a probíhat dožínkový program. „Budou zde zástupci všech našich spolků a všech družebních obcí Bolatic. Pokaždé to je velká sláva,“ komentoval bolatický starosta Herbert Pavera.

Průvod bude cestou míjet řadu nazdobených rodinných domů. Málokterý občan se totiž nechá zahanbit a svůj plot nezkrášlí. „Musím říct, že po trase průvodu jsou domy ozdobeny téměř ze sta procent. Málokdo se nezapojí. Pokud se jedná třeba o starší nebo nemocné lidi, poprosí sousedy, kteří jim rádi pomohou,“ pokračoval dále čelný představitel Bolatic a připomenul i dlouholetou tradici dožínek. V této obci na Prajzské totiž brzy oslaví dvacet let své existence. „Za komunistů se tyto akce potíraly. Během osmdesátých let se dožínky v Bolaticích i tak konaly. Šlo ale o daleko menší záležitost organizovanou místními zemědělci,“ doplnil bolatický starosta Herbert Pavera.

Dožínkovým veselím nebudou dnes žít na Prajzské pouze Bolatice. Obdobné akce se konají rovněž v Darkovičkách a Vřesině u Hlučína.

Ilustrační foto.
Úroda jablek je obrovská, moštárny už se rozjíždějí

PŘIDÁVAJÍ SE I NA KRNOVSKU

Zatímco na polské straně jsou dožínky událostí roku, na Krnovsku a Bruntálsku tento zvyk na dlouho úplně vymizel. Do Slezských Rudoltic se dožínky vrátily v roce 2013 po pauze dlouhé 66 let. V Krnově se pokusili dožínky obnovit v září 2014, ale program předčasně ukončila povodeň na Trmantickém potoce.

Před čtyřmi lety na krnovských dožínkách na vyplaveném statku Löwenthalových už nestihla vystoupit kapela Neřež. „Po čtyřech letech budou 8. září opět dožínky na našem statku. Všechny srdečně zveme, jako hlavní host vystoupí ve 14 hodin skupina Neřež,“ uvedla Pavla Löwenthalová s tím, že ústřední heslo zní: „Přijďte k nám na statek, zábavy bude dostatek!“

Ve Slezských Rudolticích dožínky slaví už dnes 18. srpna. Slezské zemské dráhy na dožínky vypraví nejen obvyklý spoj s parní lokomotivou Malý štokr, ale mimořádně na trať vyrazí také malá parní lokomotiva Rešica. Ta se na osoblažské úzkokolejce objevuje jen dvakrát nebo třikrát do roka. Rudoltické dožínky začínají v 9.30 hodin požehnáním dožínkového věnce a pak se od kostela vydá průvod s lidovými kroji, historickými traktory a kombajny i alegorickými vozy. Program na rudoltickém náměstí pokračuje do večera. Dechovku bude střídat kapela Nebe a pamětníci zavzpomínají u písniček nestárnoucího dua Martha a Tena Elefteriadu.

Ilustrační foto.
Do opavského babyboxu byla odložena holčička