Podle čísel Českého statistického úřadu zaznamenaly v letech 2005 až 2017 všechny okresy Moravskoslezského kraje s výjimkou Frýdecko-Místecka úbytek obyvatel. Nejčastěji balili kufry lidé na Karvinsku, kde se jejich počet za dvanáct let snížil o 18 107. Naopak nejmenší je poměr mezi přistěhovanými a odstěhovanými lidmi na Opavsku, a to konkrétně 19 002 ku 19 573 občanům. Celkem jich tedy ubylo 571.

Nejvíce lidí se z opavského okresu stěhovalo do okresu Ostrava (6439), Praha (2207), Bruntál (2097) a Nový Jičín (1116). Opačný trend, tedy místo, odkud naopak lidé na Opavsko bydlet nejčastěji přijíždějí, je obdobný. Za dvanáct let sem přišli lidé z okresu Ostrava (9346), Bruntál (2166), Karviná (1532) a Nový Jičín (1186).

Ačkoli úbytek obyvatel byl tedy o něco vyšší než příbytek, rozhodně to na Opavsku neplatilo a neplatí všude. Učebnicovým příkladem jsou Ludgeřovice, obec ležící mezi Hlučínem a Ostravou. Stále však ještě připadající k opavskému okresu. Podle tamního starosty Daniela Havlíka tento trend stále platí.

Nová kolonie má vzniknout v lokalitě na svaté Anně.
Opavští zahrádkáři mají smůlu! Realizace nové kolonie se odsouvá

„Letos budeme mít odhadem 4950 obyvatel, mělo by nám přibýt asi třicet obyvatel. V okrese jsme největší obcí, loni jsme se nacházeli na čtvrtém místě v rámci celé České republiky. Po statusu města ale určitě netoužíme,“ řekl Daniel Havlík.

Na nové obyvatele jsou zde připraveni, v současné době už je například prodáno šestatřicet nových parcel pro rodinné domy, asi jedenáct domků už má hrubou stavbu. Zároveň se Daniel Havlík zamyslel také nad důvody, proč lidé tolik touží mít adresu v Ludgeřovicích zapsanou ve svých dokladech.

„Jsme blízko Ostravy, je tu dobrá dopravní dostupnost, spousta lidí zde bydlí a dojíždí pracovat do moravskoslezské metropole. Ale jsme pořád opavský okres, takže je tu například nižší daň z nemovitosti. Máme školy, školky, lékaře, propracovanou síť služeb, kterou stále rozšiřujeme. Myslím, že během dvou let překročíme hranici pěti tisíc obyvatel,“ doplnil závěrem čelní představitel Ludgeřovic.

Více zde:

Ilustrační foto.
Mapa "náplav": Odkud lidé utíkají a kam se stěhují? Vede okolí velkých měst